Procedurile pentru reprimirea cetățeniei române sunt extrem de birocratice, autoritățile române cerând solicitanților, ca o condiție, inclusiv să vină cu dosar cu șină, atenționează Dragoș Anastasiu, președinte al Camerei de Comerț Româno – Germană, fondator al Eurolines și membru în consiliul consultativ al Romanian Business Leaders. El exemplifică problemele existente printr-un caz din familie, în care tatăl său, în vârstă de 82 de ani, s-a repatriat din Germania, unde emigrase în urmă cu 36 de ani, cu intenția de a investi în țară, dar după ce a trebuit să îndeplinească un set de cerințe, apreciate ca birocratice.
Anastasiu apreciază că oricare cetățean fost român, dar despre care sunt cunoscute toate datele, ar trebui să-și poată recupera cetățenia printr-o simplă cerere, în maximum 30 de zile.
"Se întorc unii acasă, cum am și eu un exemplu în familie - tatăl meu, la 82 de ani, s-a repatriat în octombrie. E o categorie importantă de repatriere pentru România, pentru că tatăl meu și alți pensionari ca el își pot cheltui pensia în România, deci aduc bani în țară și îi pot consuma fără să creeze inflație - nu trebuie să le dai salarii sau pensii. A trebuit să-și vândă casa și are o sumă de bani și m-a întrebat ce să facă cu ei. Să investească în construcții sau în turism, acesta a fost mesajul meu pentru el, un fel de Startup Nation românesc privat", a relatat Anastasiu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El arată că tatăl său vrea să-și ia cetățenia română înapoi, dar procedurile sunt foarte greoaie. "Uitați-vă pe site-ul Ministerului Justiției, la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, ce înseamnă ca cineva, nu contează că e la 83 de ani, să-și recapete cetățenia română. Se cere pașaportul original și în copie legalizată, astăzi se mai cer două fotografii și îți spun și centimetrii pe care să-i aibă, când peste tot în lume te pun în fața unui aparat și te scanează, se cer acte de stare civilă pe care statul român le-a emis, precum certificatul de naștere, de căsătorie, apostilate, supralegalizate... Sunt făcute în stilul clasic românesc, birocratic, de către funcționari care vor să-și justifice existența și care pun oamenii pe drumuri. Și, ca să închei apoteotic, toate documentele se vor prezenta într-un dosar cu șină, adică dacă n-aveți dosar cu șină, n-o să vă puteți recăpăta cetățenia română", a mai spus omul de afaceri.
El a afirmat că dacă ar avea ceva de spus în statul român, ar spune că oricare cetățean fost român, dar despre care se cunosc toate datele, ar trebui să-și poată reupera cetățenia română printr-o simplă cerere în maximum 30 de zile. "Restul, dacă vreți, caziere judiciare, caziere fiscale etc. n-aveți decât să vi le obțineți, pentru că ele sunt documente publice. Ăsta cred eu că ar putea fi un semn de respect. Diaspora este o comoară pentru România și ea trebuie tratată că atare. În general, lucrurile care sunt de mare valoare ar trebui tratate cu și mai mare respect și încredere decât o facem în mod natural", a mai spus Anastasiu.
Echipa RePatriot cere autorităților române simplificarea drastică a tuturor interacțiunilor necesare în astfel de momente. Astfel, recăpătarea cetățeniei române ar trebui să se poată face printr-o simplă cerere și să nu dureze mai mult de 30 de zile. Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deține oricum (certificat de naștere, de căsătorie, renunțarea la cetățenie) reprezintă acte birocratice inutile și nerelevante, în opinia reprezentanților RePatriot.
"În ceea ce privește organizarea poliției de frontieră în momentele cunoscute de vacanță, în care romanii se întorc în țară, ar putea avea ca obiectiv principal, acum în era tehnologiei, ca nicio persoana să nu petreacă mai mult de 15 minute la granița României", au mai spus reprezentanții RePatriot.
RePatriot este o comunitate construită ca o platformă de inspirație, acțiune, consiliere și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară.
RePatriot este un proiect al Romanian Business Leaders lansat în anul 2015. Fundația Romanian Business Leaders este o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști români din diverse domenii.