AI poate indica vârsta biologică, pentru o mai bună detectare a bolilor

AI poate indica vârsta biologică, pentru o mai bună detectare a bolilor
scris 20 aug 2023

Cercetători din Japonia susțin că inteligența artificială (AI) poate indica vârsta unui pacient după examinarea radiografiilor toracice, marcând un salt semnificativ în domeniul imagisticii medicale. Descoperirea deschide calea pentru o mai bună detectare timpurie a mai multor boli potențial mortale.

Echipa de la universitatea Metropolitană din Osaka a dezvoltat un model avansat de inteligență artificială capabil să utilizeze radiografiile toracice pentru a estima cu exactitate vârsta cronologică, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În cazul în care există o diferență între vârsta estimată de AI și vârsta reală a pacientului, aceasta ar putea fi un semn de avertizare a unei boli cronice.

Ultimele date - Când va prelua PPC afacerea Enel din România, prin acord final CITEȘTE ȘI Ultimele date - Când va prelua PPC afacerea Enel din România, prin acord final

Echipa de cercetare, condusă de studentul absolvent Yasuhito Mitsuyama și de dr. Daiju Ueda, a construit mai întâi un model de AI bazat pe învățare profundă pentru a estima vârsta indivizilor folosind radiografii toracice ale unor persoane sănătoase.

Apoi au aplicat acest model la radiografii ale pacienților cu boli cunoscute pentru a analiza relația dintre vârsta estimată de AI și fiecare boală specifică.

Recunoscând că modelele de inteligență artificială antrenate pe un singur set de date sunt predispuse la supra-adaptare – atunci când AI oferă rezultate exacte pentru datele pe care s-a antrenat, dar nu și pentru date noi – cercetătorii au colectat informații de la mai multe instituții.

Între 2008 și 2021, aceștia au obținut peste 67.000 de radiografii toracice de la peste 36.000 de voluntari. Acești voluntari au fost supuși unor controale de sănătate la trei instituții.

Datele din aceste radiografii au fost folosite pentru dezvoltarea, formarea, testarea internă și externă a modelului AI pentru estimarea vârstei.

Potrivit rezultatelor, publicate miercuri, în The Lancet Healthy Longevity, modelul AI a demonstrat un coeficient de corelație de 0,95 între vârsta estimată și vârsta cronologică a pacientului.

Echipa japoneză a precizat că, în general, un coeficient de corelație de 0,9 sau mai mare este considerat a fi „foarte puternic”.

Pentru a valida în continuare utilitatea vârstei estimate de AI folosind radiografiile toracice ca biomarker, echipa a compilat alte 34.197 de radiografii toracice de la același număr de pacienți cu boli cunoscute, provenite de la alte două instituții.

Rezultatele au arătat că diferența dintre vârsta estimată de AI și vârsta cronologică a pacientului a fost corelată pozitiv cu mai multe boli cronice.

Printre aceste boli se numără hipertensiunea arterială, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și hiperuricemia (niveluri ridicate de acid uric în sânge).

În termeni mai simpli, cercetătorii au explicat că, cu cât este mai mare discrepanța dintre vârsta estimată de IA și vârsta cronologică, cu atât este mai probabil ca indivizii să aibă aceste boli.

„Vârsta cronologică este unul dintre cei mai critici factori în medicină”, spune Mitsuyama într-un comunicaă.

„Rezultatele noastre sugerează că vârsta aparentă bazată pe radiografia toracică poate reflecta cu acuratețe condițiile de sănătate dincolo de vârsta cronologică”, a explicat cercetătorul.

Echipa își propune să dezvolte în continuare această cercetare pentru estimarea gravității bolilor cronice, a speranței de viață și pentru a prognoza posibilele complicații chirurgicale.

viewscnt
Afla mai multe despre
imagistică
farma
ai
analize