Asocierea formată din Siveco România (lider) și World Professional Services a depus singura ofertă pentru extinderea și dezvoltarea sistemului IT al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), contract estimat la 80,5 milioane de lei, fără TVA, pentru 3 ani. În august 2017, instituția a lansat o procedură similară, estimată la 97,4 milioane de lei, fără TVA, pentru 3 ani, pe care a anulat-o în septembrie 2018, după ce a respins ofertele primite, dar a revenit asupra deciziei în aceeași lună. Ulterior, Profit.ro a anunțat la finele anului trecut că APIA are liber să anuleze din nou procedura de atribuire, după ce instanța a respins o contestație a Siveco România împotriva unei decizii a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Siveco România a cerut CNSC anularea deciziei prin care procedura a fost anulată, emisă în data de 13 septembrie 2018, și a deciziei de respingere a ofertei depuse de companie, precum și menținerea deciziei de excludere a ofertelor asocierii formate din S&T România (lider) și World Professional Services și a ofertantului Telekom Romania Communications (fost Romtelecom).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CNSC a respins cererea Siveco România la 16 octombrie 2018, iar compania a contestat-o în instanță. Siveco a pierdut procesul la 12 decembrie 2018,printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București.
Și Telekom și S&T România au contestat decizia CNSC din octombrie 2018, dar instanța a hotărât, la începutul lunii decembrie 2018, conexarea ambelor dosare la litigiul inițiat de Siveco România.
Profit.ro a anunțat, la 21 septembrie 2018, că APIA a anulat procedura de atribuire în urma respingerii ofertelor S&T România și Telekom, care, conform APIA, au fost inacceptabile și/sau neconforme cu documentația procedurii.
Ulterior, instituția a revenit asupra deciziei și a modificat statusul procedurii de atribuire, de la “Anulată” la “În desfășurare”.
CITEȘTE ȘI Siveco merge mai departe în procesul cu fosta șefă a Autorității Electorale Permanente pentru prejudicii aduse companiei și daune morale de 450.000 leiSubcontractanții asocierii formate din Siveco și World Professional Services sunt Trencadis Corp SRL Baia Mare și Soft Busines Union SRL București.
Noua procedură, la fel ca și precedenta, are ca obiectiv menținerea funcționalităților sistemului informatic al APIA, respectiv de prestare de servicii software de dezvoltare/extindere și suport tehnic pentru întreținerea sistemului informatic centralizat APIA.
Serviciile care urmează să fie achiziționate constau, pe de o parte, în realizarea de servicii de dezvoltare software pentru realizarea de noi funcționalități ale sistemului IT sau de extindere a celor existente, iar pe de altă parte constau în prestarea de servicii cu caracter de regularitate, respectiv, servicii de suport tehnic, mentenanță corectivă și administrare pentru sistemul informatic, prestate în vederea rezolvării eventualelor disfuncționalități care pot apare în operarea sistemului.
APIA își desfășoară activitatea în 41 de centre județene, 266 de centre locale, centrul județean al Capitalei și sediul central al instituției.
CITEȘTE ȘI Simplificarea transmiterii informațiilor la Registrul Comerțului întârzie. Instituția a anulat, pentru abateri grave, licitația pentru sistemul informatic dedicat acestei operațiuni. Telekom și S&T așteaptăÎn iunie 2017, la solicitarea Profit.ro, Siveco România a transmis că, de-a lungul celor 11 ani de dezvoltare și implementare a sistemului IACS al APIA, valoarea cumulată a serviciilor de dezvoltare de funcționalități a fost de 44,49 milioane de lei, iar valoarea cumulată a serviciilor de mentenanță și suport tehnic a fost de 12,96 milioane de euro. Din totalul acestor sume (servicii de dezvoltare și servicii de mentenanță), compania a încasat 39,42 milioane de euro.
"Astfel, costul total aferent dezvoltării și implementării IACS în perioada iulie 2006 – iunie 2017 este de 57.448.590 euro. Din valoarea totală, suma care a revenit Siveco România este de 39.424.243 euro, din care 30.750.585 euro pentru serviciile de dezvoltare, iar 8.673.658 euro pentru serviciile de mentenanță și suport tehnic", se arăta într-un răspuns al Siveco Romania din 29 iunie 2017 remis la solicitarea Profit.ro.
Siveco Romania și-a început activitatea în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT.
Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 62,3801%, Alexandru Rădășanu - 28,4731%, Florin Ilia - 5,1098% Siveco România - 0,0279% și alți 32 de acționari persoane fizice, cetățeni români, cu participații sub 0,5%.
În 2017, veniturile companiei au atins 36 milioane de euro, potrivit datelor companiei.