Serbia are în plan investiții de circa 14 miliarde de euro până în 2025, pentru creșterea nivelului de trai și îmbunătățirea infrastructurii, pentru a o aduce mai aproape de standardele din Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă președintele Aleksandar Vucic, transmite Reuters, citat de News.ro.
Planul a fost anunțat înaintea alegerilor generale care vor avea loc la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, în condițile în care Vucic și Partidul Progresist Sârb aflat la guvernare se confruntă cu proteste săptămânale și scandaluri în care sunt implicați oficiali de rang înalt.
”Avem spațiu suficient să stimulăm în continuare creșterea, care până acum a fost foarte bună”, a declarat Vucic după prezentarea programului la a cărui redactate a contribuit Banca Mondială și care prevede investiții de circa 9 miliarde de euro în infrastructura rutieră și feroviară.
CITEȘTE ȘI Orange pierde definitiv procesul cu un client căruia i-a emis o factură de aproape 1.000 euro pentru servicii în roaming în Serbia, cu toate că se afla în RomâniaRestul investițiilor, care vor fi finanțate prin împrumuturi, vor fi alocate unor proiecte precum protecția mediului, spitale, școli și măsuri de îmbunătățire a climatului de afaceri, cum ar fi reducerea birocrației.
Potrivit planului, care are și rolul să contracareze migrația muncitorilorcătre Occident, salariile din sectorul public vor fi majorate de la circa 500 de euro pe lună la 900 de euro până la sfârșitul anului 2025. Pensiile ar urma să crească de la 225 de euro la circa 440 de euro.
Serbia, care va încheia anul 2020 cu un deficit bugetar mic, va finanța planul prin împrumuturi. În prim trimestru, Guvernul intenționează să vândă titluri de Trezorerie în valoare de 55 de miliarde de dinari ( 523 milioane dolari), cu maturități de 5 și 12 ani, și titluri de 350 de milioane de euro, denominate în euro, cu maturități de la 2 la 20 de ani.
Deficitul bugetar al Serbiei ar urma să fie anul viitor de 0,3% din PIB. La sfârșitul lunii noiembrie, datoria publică a țării era de 52,4% din PIB.
Potrivit estimărilor, creșterea economică din 2019 va fi de 4%, peste ritmul de 3,5% anticipat de FMI, care are un acord de consultanță, fără componentă financiară, cu autoritățile de la Belgrad.
Dinarul a fost stabil în acest an, iar Vucic a spus că moneda va rămâne stabilă în anii următori, cu un curs de 117-120 de unități pentru un euro. Vineri, dinarul a încheiat tranzacțiile la 117,45 unități pentru un euro.