Șeful ICI România, licențiat în drept, a pierdut procesul privind suspiciunea de plagiat a titlului de doctor pentru că a contestat un act care nu produce efecte juridice

Șeful ICI România, licențiat în drept, a pierdut procesul privind suspiciunea de plagiat a titlului de doctor pentru că a contestat un act care nu produce efecte juridice

Adrian Victor Vevera

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 10 iul 2020

Adrian Victor Vevera, numit fără concurs în funcția de director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), a pierdut la prima instanță procesul privind suspiciunea de plagiat a titlului de doctor pentru că, potrivit motivării, a contestat hotărârea Comisiei de Etică Universitară a Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul", act care nu produce efecte juridice, și nu hotărârea de retragere a titlului de doctor sau ordinul de ministru de retragere a acestui titlu, după caz, care până în prezent nu s-a emis. Potrivit CV-ului, Vevera este licențiat în drept al Universității Titu Maiorescu, diploma fiind obținută în 2004.

În urma unei sesizări, Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV), instituție aflată în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI), a inițiat analizarea tezei de doctorat cu tema ”lntelligence-ul și documentarea deciziei politice. Motivația pentru comunicare și comunicare motivațională”, susținută de Adrian Victor Vevera în anul 2011.

Urmărește-ne și pe Google News

Raportul Comisiei de analiză a tezei de doctorat constată că "1. Coeficientul de similitudine 1 (procent al documentelor analizate care au fost identificate în alte surse, excluzând fragmente găsite în Baza de Date cu Acte Legale) este de 56,7%; 2. Coeficientul de similitudine 2 (numărul de procente al documentelor analizate găsite în alte surse, exceptând fragmentele găsite în Baza de Date a Actelor legale - numai fragmentele mai mari de 25 de cuvinte sunt luate în considerație) este de 45,5%".

O fostă șefă ICI București a pierdut un proces cu ANI, care a amendat-o că nu și-ar fi publicat declarațiile de avere și interese CITEȘTE ȘI O fostă șefă ICI București a pierdut un proces cu ANI, care a amendat-o că nu și-ar fi publicat declarațiile de avere și interese

În baza sesizării și a raportului Comisiei de analiză, Comisia de Etică Universitară a ANIMV a hotărât, în prima parte a lunii februarie 2019, aprobarea raportului și înaintarea acestuia către rectorul instituției în vederea formulării unui punct de vedere către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale (MEN).

Două luni mai târziu, în aprilie 2019, Vevera a chemat în judecată MEN și ANIMV și a cerut anularea hotărârii Comisiei de Etică Universitară a ANIMV din februarie 2019.

Luna trecută, Tribunalul București a respins cererea înaintată de actualul șef al ICI, pe care a calificat-o inadmisibilă.

"În speța dedusă judecății, reclamantul solicită anularea unei hotărâri a Comisiei de Etică, înscris premergător celui de emitere a dispoziției de retragere a titlului de doctor sau ordinului de retragere a acetui titlu, după caz. Hotărârea Comisiei de Etică atacată nu este de natură, prin ea însăși, să producă efecte juridice în sensul prevăzut de lege. Ca urmare, aceasta nu este act administrativ în sensul articolului 2, aliniatul 1, litera c) din Legea 554/2004, nefiind de natură să nască, să modifice sau să stingă raporturi juridice; aceasta este doar un act premergător unui act administrativ și poate fi atacată doar odată cu actul administrativ emis. Ca urmare, instanța va admite excepția inadmisibilității invocate de pârâtă (SRI - n.r.) și va respinge acțiunea ca atare", se arată în motivarea hotărârii instanței, care poate fi atacată cu recurs.

Fosta conducere a Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, trimisă în judecată pentru instigare la șantaj CITEȘTE ȘI Fosta conducere a Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, trimisă în judecată pentru instigare la șantaj

Vevera a fost numit în data de 22 mai 2020 în funcția de director general al ICI de către Secretariatul General al Guvernului, instituție în coordonarea căreia se află institutul de cercetare, conform HG 328/2020. Anterior, el a ocupat funcția de director tehnic.

Potrivit HG 576/2016 privind aprobarea Metodologiei de concurs pentru ocuparea funcției de director general la institutele naționale de cercetare - dezvoltare (INCD), deținerea acestei funcții impune candidaților existența titlului de doctor.

Vevera a mai fost director general la Transelectrica și consilier personal al lui Emil Boc, pe vremea când acesta era prim-ministru.

Soției lui Adrian Victor Vevera, Florina Vevera, CNATDCU i-a retras titlul de doctorat primit în 2013 pe motiv de plagiat.

Lucrările de doctorat ale soților Vevera au fost coordonate de profesorul universitar doctor Cristian Troncotă.

Înființat în anul 1970, ICI este principalul institut de cercetare-dezvoltare din România în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor. Instituția se ocupă și de domeniile web ".ro".

viewscnt
Afla mai multe despre
vevera
ici
doctor
sri
plagiat
suspiciune
instanta