ANCOM pierde definitiv procesul cu un fost salariat, disponibilizat în marea reorganizare din 2017: concediere anulată, despăgubiri morale, plus toate salariile și cheltuielile de judecată

ANCOM pierde definitiv procesul cu un fost salariat, disponibilizat în marea reorganizare din 2017: concediere anulată, despăgubiri morale, plus toate salariile și cheltuielile de judecată
scris 6 iul 2020

Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a pierdut definitiv procesul cu Ovidiu Tabără, fost șef al Departamentului Achiziții din cadrul instituției, concediat în august 2017 în urma reorganizării ANCOM, plan inițiat de fostul președinte Adrian Diță. Astfel, în urma unei decizii a Curții de Apel București, ANCOM îi va plăti fostului angajat toate salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, de la data concedierii și până în prezent. În plus, instituția, care supraveghează o piață de peste 4 miliarde de euro, va achita despăgubiri morale de 25.000 lei și va acoperi toate cheltuielile juridice efectuate de Tabară, care au însumat 10.500 de lei.

Anterior, la finele anului 2018, Tribunalul București a anulat decizia de încetare a contractului individual de muncă al lui Ovidiu Tabară, pe motiv că a fost netemeinică. Decizia a fost atacată cu apel de ambele părți din dosar.

Urmărește-ne și pe Google News

Tabără nu a cerut revenirea pe post.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ CertAsig a intrat în faliment. Ultimele falimente pe piața asigurărilor au fost Astra și Carpatica CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CertAsig a intrat în faliment. Ultimele falimente pe piața asigurărilor au fost Astra și Carpatica

În iunie 2017, fostul președinte al ANCOM Adrian Diță a semnat o decizie prin care fost modificată semnificativ organigrama instituției.

Decizia a avut ca efect desființarea, transferul și înființarea a unui număr aproximativ de 50 de direcții, departamente, servicii și birouri ale autorității.

În nota de fundamentare se afirma că structura organizatorică a ANCOM prezintă anumite deficiențe, cum ar fi "fragmentarea și granularitatea excesivă a organizării", care generau deficiențe de comunicare și productivitate redusă. Mai mult, împiedica formarea unei culturi organizaționale adecvate, a unei funcționalități și conduceri bazate pe obiective fundamentale partajate și binecunoscute.

Alături de Tabără, reorganizarea ANCOM a condus la concedierea lui Eduard Lovin, responsabil Direcția Reglementare, Bogdan Iana - șeful Direcției Administrare Spectru Radio, Cătălin Mitrescu - șef al Departamentului IT și Gabriel Necula - șef Birou Parc Auto și Gestiune Documente. Ulterior, Iana și Lovin au fost numiți de către Parlament vicepreședinți ai instituției.

Un nou mare constructor intră în insolvență: Rotary Construcții face pasul înapoi CITEȘTE ȘI Un nou mare constructor intră în insolvență: Rotary Construcții face pasul înapoi

ANCOM a plătit foștilor angajați salarii compensatorii în sumă totală de 1,5 milioane de lei, conform contractului colectiv de muncă.

La finele lunii septembrie, Necula a câștigat definitiv litigiul cu ANCOM și a obținut în instanță reangajarea pe post, plata tuturor drepturilor salariale de care ar fi beneficiat pe perioada concedierii și despăgubiri morale de 36.000 de lei. Pe de altă parte, el a fost obligat să returneze instituției aproape 144.000 lei, banii reprezentând sumele compensatorii încasate după concediere.

În vârstă de 51 de ani, Necula a solicitat despăgubiri morale după ce starea de stres provocată de decizia concedierii s-a repercutat negativ și asupra stării de sănătate, el dezvoltând episoade de aritmie cardiacă. “Astfel, reclamantul a primit un diagnostic de aritmie cardiacă în data de 6 iulie 2017, potrivit biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice, diagnostic stabilit în urma unor investigații amănunțite care au inclus și instalarea unui holter cardiac timp de 24 de ore, între 5 și 6 iulie 2017. Anterior stabilirii acestui diagnostic, reclamantul nu a înregistrat probleme medicale de această natură. Dimpotrivă, la ultimul control medical periodic realizat pentru stabilirea aptitudinii necesare exercitării funcției cu responsabilitate în siguranța transporturilor, și anume manager transport, control care a inclus și investigații de cardiologie, reclamantul a obținut avizul ”APT” fără niciun fel de observații, conform unui aviz medical din 22.07.2016”, se arată în motivarea Tribunalului București.

Instanța a apreciat că ANCOM, prin maniera în care a procedat la concedierea lui Gabriel Necula, a dezvoltat o conduită culpabilă, generatoare a unui prejudiciu moral față de acesta.

DECIZIE Steilmann a intrat în insolvență. Primul jucător mare din retailul românesc care face un pas înapoi în pandemie CITEȘTE ȘI DECIZIE Steilmann a intrat în insolvență. Primul jucător mare din retailul românesc care face un pas înapoi în pandemie

Ambii vicepreședinți ai ANCOM, Lovin și Iana, au obținut în instanță printr-o decizie definitivă, anularea deciziilor de concediere.

În iunie 2019, instanța s-a pronunțat definitiv în favoarea fostul șef IT al ANCOM, după ce magistrații au respins cererea de apel a instituției. Mitrescu a obținut anularea deciziei de concediere, plata salariilor indexate, majorate și reactualizate de la data concedierii și până la reintegrarea sa efectivă și plata dobanzii legale, aferente acestei sume, plus cheltuieli de judecată de 3.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
ovidiu tabara
salariat
concediere
litigiu
instanta
despagubiri morale