Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de finanțe și șeful Eurogrup - care reunește miniștrii de finanțe din zona euro -, le-a transmis, sâmbătă, companiilor multinaționale că trebuie să își plătească taxele în mod corect în țările membre ale Uniunii Europene și să renunțe la practicile actuale de optimizare fiscală, care presupun plata taxelor în statele cu impozite scăzute, deși activitatea are loc pe alte piețe, relatează Reuters.
În urma dezvăluirilor din cadrul 'Panama Papers', care au arătat generalizarea practicilor de evitare a plății corecte a taxelor, Comisia Europeană a înăsprit controalele și a adoptat reguli mai stricte privind taxele, consemnează News.ro.
În cadrul acestor noi politici poate fi inclusă și decizia prin care Bruxelles-ul a obligat Apple să plătească până la 13 miliarde de euro plus dobânzi guvernului Irlandei, după ce a stabilit că un acord special de raportare a profiturilor internaționale în această țară este ajutor ilegal de stat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Mesajul meu către aceste companii este că duc o bătălie greșită. Trebuie să avansați. Vremurile s-au schimbat", a spus Dijsselbloem în fața jurnaliștilor, la sosirea la reuniunea miniștrilor de finanțe din UE, de la Bratislava.
"Trebuie să îți plătești taxele într-un mod corect. O parte în SUA, o parte în Europa. Fiți gata să faceți acest lucru", a completat Dijsselbloem.
Comisia Europeană, care are printre atribuții și protejarea competiției în UE, investighează înțelegeri fiscale în mai multe state din UE, în condițiile în care suspectează că au fost acordate ajutioare de stat ilegale prin reducerea facturii fiscale pentru companii.
Executivul european a început investigarea a circa 1.000 de companii, în până la 23 de state UE, începând din 2013.
CITEȘTE ȘI NEPI se delistează de pe bursa din Londra. Investitorii britanici își vor putea transfera acțiunile la BVB sau JSEÎn afară de cazul Apple, o altă companie americană, lanțul de cafenele Starbucks, trebuie să ramburseze Olandei 30 de milioane de euro, iar Fiat o sumă similară Luxemburgului.
Într-un caz separat, care implică 35 de companii în Belgia, multe nu au fost identificate, dat unele sunt din SUA.
Comisia Europeană are și o investigație în alte două cazuri care implică companii americane în Luxemburg, Amazon și McDonald's.
În afară de Comisia Europeană, reacții tot mai dure vin și din partea statelor europene afectate de practicile multinaționalelor.
Recent, cancelarul social-democrat al Austriei, Christian Kern, a declarat că firme multinaționale precum lanțul de cafenele Starbucks și retailerul online Amazon plătesc taxe mai mici în Austria decât tarabele cu cârnăciori.
”Fiecare cafenea vieneză, fiecare tarabă cu cârnați plătește taxe mai mari în Austria decât o companie multinațională”, a spus Kern, într-un interviu acordat publicației Der Standard.