Ministerul Transporturilor se reorganizează, se înființează o direcție anticorupție și una pentru guvernanță corporativă

Ministerul Transporturilor se reorganizează, se înființează o direcție anticorupție și una pentru guvernanță corporativă
scris 10 sep 2016

Ministerul Transporturilor a realizat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede reorganizarea instituției și crearea a 35 de noi posturi, principalele modificări fiind înființarea unei direcții anticorupție și a unei structuri speciale pentru guvernanța corporativă a companiilor din subordine. De asemenea, Ministerul Transporturilor ar primi atribuții suplimentare de reglementare.

Proiectul propune înființarea a două noi direcții și transformarea serviciului medical în direcția medicală.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, proiectul de act normativ prevede "înființarea Direcției Guvernanță Corporativă, având în vedere prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea nr. 111/2016, precum și numărul mare de întreprinderi publice care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, pentru care sunt necesare 17 posturi", potrivit News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Același proiect prevede înființarea unei structuri distincte anticorupție la nivelul ministerului.

"Înființarea Direcției Generale Anticorupție în Transporturi, Administrativ și Juridic, în cadrul căreia va funcționa un serviciu de prevenire și combatere a corupției care va avea scopul de intervenție in prevenirea si combaterea corupției, creșterea gradului de cunoaștere și înțelegere a standardelor de integritate de către angajați și de către beneficiarii serviciilor publice din domeniul transporturilor, consolidarea performanței în combaterea corupției prin mijloace administrative, cu accent pe stabilitatea legislativă și instituțională a ministerului; pentru înființarea serviciului sunt necesare 8 posturi", precizează nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre.

Proiectul propune și schimbări în cadrul Direcției Generale Management si Strategie, prin înființarea unui birou privind protecția mediului in transporturi, cu șase posturi, și înființarea Biroului Regiunea Dunării, cu alte patru posturi.

De asemenea, Direcția Infrastructură Rutieră și Reglementări Tehnice va deveni Direcția Investiții, Reglementari Tehnice si Autorizații de Construire.

În urma reorganizării, numărul maxim de angajați ai Ministerului Transporturilor va fi stabilit la 498, "exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului".

"Încadrarea în numărul maxim de posturi și în noua structură organizatorică se face în termenele și cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal, prin ordin al ministrului transporturilor, după cel puțin 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri", arată proiectul.

În ultima versiune a Hotărârii de Guvern 21/2015, prin care este stabilită organizarea Ministerului Transporturilor în prezent, numărul maxim de posturi este stabilit la 463, "exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului, din care 83 de posturi pentru organismul intermediar pentru transport".

Homor, CNADNR: Traficul rutier pe lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie va fi deschis la sfârșitul lui septembrie CITEȘTE ȘI Homor, CNADNR: Traficul rutier pe lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie va fi deschis la sfârșitul lui septembrie

Proiectul de act normativ vizează și extinderea atribuțiilor Ministerului Transporturilor, în sensul acordării de competențe în domeniul controlului și aplicării sancțiunilor pentru nerespectarea disciplinei în construcții.

"Prin actul normativ propus se are în vedere introducerea de noi atribuții în sarcina Ministerului Transporturilor, ca măsuri pentru accelerarea  procesului de autorizare a lucrărilor de construcții pentru proiectele de infrastructură de transport de interes național strategic", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit inițiatorilor actului normativ, în prezent doar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice are atribuții de reglementare în acest sens, în timp ce "Ministerul Transporturilor, în calitate autoritate de stat în domeniul transporturilor și al infrastructurii de transport, nu deține în mod distinct și clar pârghiile necesare pentru reglementarea domeniului său de activitate".

Dacă proiectul va fi aprobat de guvern, normativele de proiectare și execuție vor fir aprobate prin ordin comun al ministrului transporturilor și ministrului dezvoltării regionale.

"Potrivit noilor atribuții, Ministerul Transporturilor va participa la activitățile de control și urmărire în ceea ce privește respectarea prevederilor legale în materie referitoare la execuția construcțiilor aferente infrastructurii de transport de interes național", precizează documentul menționat.

Noua organigramă care va rezulta în urma reorganizării va cuprinde 13 direcții, coordonate de cei cinci secretari de stat, și 10 structuri subordonate direct ministrului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul transporturilor
reorganizare
proiect