Șeful celui mai mare retailer online din țară, eMAG: Pierdem cam 1% din profitabilitate operațională din cauză că România nu este în Schengen terestru

Șeful celui mai mare retailer online din țară, eMAG: Pierdem cam 1% din profitabilitate operațională din cauză că România nu este în Schengen terestru

Tudor Manea, CEO eMAG

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 10 iun 2024

Dante International, administratorul celui mai mare retailer online din România, pierde aproximativ 1% din profitabilitate operațională din cauză că România nu este în spațiul Schengen și cu frontierele terestre, a declarat Tudor Manea, directorul general al companie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Timpul pierdut în vamă de către camioanele cu mărfuri pun o amprentă semnificativă pe profitul operațional al companiei, care în anul fiscal a fost de câteva sute milioane de lei", a afirmat Manea, care a adăugat că finalizarea proiectelor de autostrăzi, cum este cea spre Moldova, va ajuta și va fluidiza  traficul de mărfuri.

ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor? CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor?

Dante International, compania care cuprinde eMAG România, o parte din vânzările din eMAG Ungaria și Bulgaria, și Fashion Days, a avut în anul calendaristic 2023 o cifră de afaceri de 7,72 miliarde de lei, în urcare cu 8% față de 2022.

Profitul net a coborât, însă, cu 3,8%, la 119,06 milioane de lei în 2023, după ce în anul precedent compania de comerț online revenise pe profit (123,7 milioane lei), după pierderile de 181 milioane lei suferite în anul 2021.

Și numărul de angajați s-a redus ușor, cu 78 de oameni, la un număr mediu de 3.231 de angajați în anul 2023.

eMAG a fost fondat în anul 2001, de Radu Apostolescu, Dan Teodosescu și Bogdan Vlad. Magazinul online românesc a crescut destul de rapid mai ales după ce pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de Asesoft Distribution, companie controlată atunci de Iulian Stanciu și de omul de afaceri Sebastian Ghiță. În anul 2012, eMag a fost preluat (70%) de fondul de investiții sud-african Naspers. Dintre cei 3 fondatori ai magazinului online, Radu Apostolescu a rămas ultimul în companie. În 2014 și el și-a vândut ultimul pachet de acțiuni, de 8,4%, către Naspers și Iulian Stanciu. Pe lângă fondul de investiții Naspers, doar Iulian Stanciu a mai rămas acționar (minoritar) în eMag.

Gigantul eMag (Dante Internationl) a cumpărat și dezvoltat o serie întreagă de firme, care gravitează în jurul business-ului său de comerț online.

Una dintre aceste afaceri este Tazz by eMag, un mare serviciu de livrări de mâncare de la restaurante, care lucrează cu livratori terți. Tazz a rămas pe pierderi și în anul 2023.

În anul 2023, firma HCL Online Advertising SRL, din Timișoara, care operează platforma de livrări Tazz by eMag, a obținut venituri de 213,4 milioane de lei, în creștere cu 20% față de anul 2022. Firma a înregistrat, însă, pierderi de 49,3 milioane de lei în anul 2023, dar acestea au scăzut totuși cu 55% față de anul 2022. În 2023, Tazz a avut 173 de angajați proprii, în scădere cu 50 de posturi față de anul 2022. Aici nu intră curierii care lucrează pe platformă prin intermediul altor firme.

Un alt business al colosului e-commerce este Freshful by eMAG, un „supermarket online” lansat în anul 2021, care livrează produse alimentare în București și județul Ilfov. Freshful operează pe firma eMag Retail SRL, deținută de Dante Internationl. eMag Retail SRL a fost numai pe pierderi.

În anul 2023, supermarketul online al eMag a avut venituri totale de 263,4 milioane lei și pierderi de 70 de milioane de lei, cu un număr mediu de 519 salariați. Pierderile înregistrate de Freshful (eMag Retail SRL) s-au adâncit astfel cu 16% în 2023 față de anul precedent.

De asemenea, Sameday Curier este un serviciu de curierat care funcționează pe firma Delivery Solutions SA, deținută de Dante International în proprorție de 94,2%. Restul de 5,8% este deținut de Lucian Baltaru, directorul Sameday. În anul 2023, Delivery Solutions SA (Sameday Curier) a făcut venituri totale de 914,2 milioane de lei, dar a ieșit pe pierderi, cu 14,7 milioane de lei. Totuși, pierderile au fost diminuate cu 68% față de anul 2022. Firma avea 1321 de angajați proprii în 2023.

 Dante International a cumpărat firma de curierat Semeday încă din anul 2017, când a preluat pachetul de 80% deținut de fondatorul Octavian Bădescu.

Dante International deține majoritar (55%) și Flip.ro, o platformă online de vânzare-cumpărare de telefoane second hand. Firma Flip Technologies SRL, care operează platforma, a avut venituri 172,7 milioane de lei în anul 2022, conform ultimelor date oficiale disponibile. Startup-ul a ieșit pe pierderi, cu 19,4 milioane de lei atunci, având un număr mediu de 112 angajați în anul 2022. Flip a fost fondată în anul 2019, de Alin Luca și George Moroianu, cărora li s-a alătura și Alex Burghelia. Potrivit datelor de pe Termene.ro, cei trei co-fonatori dețin în continuare 44% din acest startup și conduc platforma care a intrat în portofoliul eMag începând cu anul 2021.

O altă firmă deținută de eMag este Depanero, prin care se fac reparații de electronice și electrocasnice. În anul 2023, firma Depanero SRL a făcut profit, de aproape 5 milioane de lei, la venituri totale de 64,4 milioane de lei, cu 239 de salariați.

Dante International este controlată de MIH B2C Holdings BV (Olanda) și Iulian Stanciu, potrivit termene.ro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
emag
profitabilitate
schengen