Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, susține că legea dării în plată nu este o soluție viabilă pentru rezolvarea problemelor pe care le au clienții, pentru că s-ar adresa unei singure categorii de debitori. Șeful ARB crede că discuțiile pe cazuri punctuale ar putea fi o solușie și arată că băncile au încercat și până acum să ajute clienții care trec prin situații dificile.
Dănescu îndeamnă poiticienii și clienții să se gândească la "partea economică" a relației client-bancă pentru că aceasta este cea mai importantă, dar amintește și că băncile din România au avut înțelegere față de cazurile sociale, chiar dacă nu au făcut mereu publice măsurile luate.
" Este o discuție dacă e bine sau nu ca băncile să facă publice acțiunile de binefacere. Sunt foarte multe cazuri în care băncile abordează o relație de binefacere. Riscăm însă să vorbim doar despre anumite probleme și să nu îi mai reprezentăm pe ceilalți clienți. Băncile și-au ajutat clienții cu probleme și nu este vorba doar de cazul Băncii Transilvania...Putem să avem declarații politice, dar nu putem limita importanța economiei. Dacă greșim acum, vor plăti alții în viitor. Și noi, băncile, reprezentăm vocea economiei. Dacă noi părem cinici, vă rugăm să ne iertați, dar vorbim despre economie", spus Dănescu la o conferință organizată de Finmedia.
Potrivit acestuia, numărul celor care adoptă o poziție agresivă în favoarea legii dării în plată este foarte mic în comparația cu "masa imensă a celor care tac". "Eu sunt îngrijorat în ceea ce privește viitorul României. Raportul Comisiei Europene arată că țara noastră prezintă un risc major din punct de vedere legislativ. Orice investitor este invitat să dea pagina, la Bulgaria", a mai spus directorul executiv al ARB.
Senatorii au adoptat legea dării în plata iar actul legislativ urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională.a