Scabbio, Manpower: 65% dintre copiii din școala primară vor avea joburi necunoscute astăzi

Scabbio, Manpower: 65% dintre copiii din școala primară vor avea joburi necunoscute astăzi
scris 10 feb 2016

Viteza cu care se schimbă piața muncii va accelera în următorii 5-10 ani, iar tehnologia, digitalizarea și inteligența artificială vor schimba total modul în care trăim și muncim. Astfel, joburile se vor transforma în roluri, iar 65% dintre copiii aflați în școala primară vor avea joburi noi, spune Stefano Scabbio, președinte Mediterana și Europa de Est în cadrul ManpowerGroup.

”După criză, majoritatea liderilor au crezut că s-a revenit la situația normală, de dinainte, dar nu este așa. Au realizat că au avut loc schimbări structurale masive care au modificat viața organizațiilor și care vor continua și în următorii ani. Trăim într-o lume de incertitudine certă, iar viteza cu care se schimbă lucrurile și revoluția tehnologică va accelera în următorii 5-10 ani”, spune Scabbio.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, joburile viitorului vor pune mai mult accentul pe soft skills (creativitate, comunicare, leadership), decât pe hard skills, munca se va desfășura pe orizontală - prin colaborare și nu ierarhic, se va lucra pe proiecte, nu permanent, iar consumatorul se va afla în centrul acțiunilor.

Tot mai mulți părinți nu-și mai influențează copiii să devină medici sau IT-iști și îi duc la evaluări vocaționale CITEȘTE ȘI Tot mai mulți părinți nu-și mai influențează copiii să devină medici sau IT-iști și îi duc la evaluări vocaționale

El arată că în urma acestor schimbări, piața va cunoaște tensiuni în următorii 10 ani, dar apoi se va stabiliza și vor apărea tot mai multe joburi. Scabbio crede că domeniile care vor genera locuri de muncă în viitor sunt științele, matematica, informatica, ingineria, dar și serviciile.

”Impactul asupra seniorilor este unul important nu numai din cauza tehnologiei, dar și a multiculturalismului și a schimbării modului de lucru: modelul colaborării în locul celui ierarhic. De aceea, atât companiile, cât și angajații trebuie să se pregătească pentru viitor prin upgradare și învățarea continuă”, mai spune Scabbio.

Generația ”the millennials” (născuți între 1980 și 2000) se vor mula mai bine pe acest profil, ei fiind pasionați de tehnologie, să lucreze pe proiecte, au flexibilitate și pun accent pe valori, iar seniorii vor avea de suferit dacă nu se adaptează.

Pregătirea trebui efectuată încă din școală, cu implicarea activă a organizațiilor, având în vedere că în următorii ani vor apărea tot mai multe tipuri de joburi.

”65% dintre copii care intră astăzi în învățământul primar nu știu ce job vor avea. Vor fi create multe tipuri de joburi în următorii ani. Piața forței de muncă se schimbă la nivel global, iar implicarea organizațiilor este foarte importantă”, a arătat Scabbio.

Bazele pentru succesul în viață se pun în clasele I-VIII, este necesară schimbarea pregătirii dascălilor CITEȘTE ȘI Bazele pentru succesul în viață se pun în clasele I-VIII, este necesară schimbarea pregătirii dascălilor

Constrânși de globalizare, productivitatea redusă, deficitul de talente și presiunea asupra salariilor, angajatorii nu mai investesc în oameni așa cum obișnuiau să o facă, arată un raport Manpower. De la rolul lor tradițional de constructori ai talentelor, angajatorii au ajuns consumatori ai muncii.

”Piețele globale ale forței de muncă sunt astăzi mai puțin elastice decât în trecut: își revin mai lent și produc creșteri inegal. Sistemele ce aliniau cererea de forță de muncă la ofertă nu mai funcționează ca pe vremuri. Rezultatul este o lipsă acută de competențe și abilități, în ciuda unui șomaj ridicat. Piața forței de muncă este îngrădită de lichiditatea deficitară a talentelor și de investițiile limitate, în timp ce modelele tradiționale de derulare a activităților concurează cu alternativele noi și flexibile”, potrivit Manpower.

Aceste provocări se resimt și la nivel de individ, prin șomaj și ocupare insuficientă, remunerații care stagnează și locuri de muncă ce oferă prea puține oportunități de dezvoltare.

”Polarizarea pieței muncii este mai accentuată decât oricând. Într-o mare parte a economiilor dezvoltate salariile stagnează de mai mult de zece ani, dar valorile medii pot prezenta o imagine înșelătoare. Cei ce dețin competențele de IT sau de inginerie mecanică, electrică sau civilă au continuat să beneficieze de creșteri salariale, în timp ce oamenii de la polul opus, cu competențe de bază, limitate sau depășite, s-au confruntat cu salarii ce stagnează sau chiar scad”, arată raportul.

Pe măsură ce tensiunea de pe piețele forței de muncă se intensifică, iar necorelarea talentelor persistă, piețele de tip protecționist vor trebui să se reconfigureze pentru a putea încorpora noile moduri de a munci și a concura la nivel global.

Studiu PwC: Angajații temporari sau prestatorii de servicii vor însemna peste 20% din forța de muncă, până în 2020 CITEȘTE ȘI Studiu PwC: Angajații temporari sau prestatorii de servicii vor însemna peste 20% din forța de muncă, până în 2020

”Politicile axate pe protecția locului de muncă descurajează noi angajări și adâncesc prăpastia dintre tineri și bătrâni, angajați temporari și angajați permanenți, calificați și necalificați. Piețele care s-au restructurat în anii dinaintea crizei funcționează acum mai bine decât cele constrânse încă de reglementări rigide”, menționează Manpower.

De asemenea, noua realitate obligă angajatorii să facă eforturi mai mari de a impulsiona loialitatea, implicarea și productivitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
manpower
studii
joburi