Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze, vrea să investească 136,15 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmășel, pentru creșterea capacităților de înmagazinare subterană a gazelor naturale, arată Planul de Acțiuni Preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei.
Sărmășel are o capacitate de înmagazinare de 900 milioane mc.
În document se arată totodată că alte 87 milioane euro urmează să fie investite în dezvoltarea depozitului privat de înmagazinare gaze naturale Depomureș, deținut de Engie și Romgaz, care în prezent care o capacitate de 300 milioane mc.
”Printre proiectele de interes comun promovate de România, incluse de Comisia Europeană pe a III-a listă (2017), în sectorul gazelor naturale, se regăsesc și proiecte de investiții în scopul creșterii capacităților de înmagazinare subterană a gazelor naturale, respectiv proiectele promovate de Romgaz și Depomureș: creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor naturale în depozitul Sărmășel, depozitul de înmagazinare gaze naturale Depomureș”, se menționează în plan.
CITEȘTE ȘI Asirom a câștigat contul de asigurări de sănătate al Romgaz și va încasa 13,7 milioane de leiLegat de proiectul privind creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor în depozitul Sărmășel, data prognozată de punere în funcțiune a obiectivului este aprilie 2024.
Valoarea estimată a proiectului, incluzând stocul inactiv de gaze este de 136,15 milioane euro, suportat din surse proprii (25%), iar restul din surse atrase (împrumuturi bancare și fonduri UE).
Lansarea licitației în vederea contractării serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate este în februarie 2018, urmând ca studiul de fezabilitate să înceapă în luna mai a anului viitor.
CITEȘTE ȘI România coboară pe locul 61, din 63, în topul mondial al capacității de a dezvolta, reține și atrage talenteleÎn ceea ce privește proiectul de dezvoltare a depozitului de înmagazinare gaze naturale Depomureș, acesta are drept scop creșterea volumului util al depozitului subteran până la 600 milioane metri cubi în două etape, respectiv modernizarea infrastructurii actuale utilizate la înmagazinarea gazelor natural.
Proiectul are termen de finalizare anul 2022.
Romgaz operează șase depozite la nivel național, cu o capacitate totală de lucru de 2,92 miliarde metri cubi, și deține un pachet de 41% din operatorul Depomureș (capacitate de 0,3 miliarde de metri cubi), în asociere cu Engie.