România și-a mărit suprafața la 238.397 kilometri pătrați, în urma unei actualizări a Agenției de Cadastru

România și-a mărit suprafața la 238.397 kilometri pătrați, în urma unei actualizări a Agenției de Cadastru
scris 18 iun 2017

Suprafața României a crescut cu 6 kilometri pătrați (kmp), până la 238.397 kmp, în urma unei actualizări realizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), arată un raport al Institutului Național de Statistică (INS).

"Suprafața totalã a teritoriului este de 238.397 km2. Suprafața totală a României a fost actualizatã de cãtre Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în conformitate cu prevederile Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996, cu modificările și completările ulterioare", arată raportul publicat de INS.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma actualizării suprafeței României, toate documentele oficiale și site-urile de informații publice vor trebui, de asemenea, actualizate, în condițiile în care pe site-urile publice sau private ce cuprind informații despre România este trecută vechea suprafață, de 238.391 kmp, scrie News.ro.

Ludovic Orban este noul președinte al PNL CITEȘTE ȘI Ludovic Orban este noul președinte al PNL

Ultima actualizare a suprafeței României a fost realizată după schimbarea modelului pe care se bazează proiecția cartograficǎ oficialǎ a României (Proiecția Stereografică 1970) - de la modelul Gauss-Kruger la modelul Krasovsky -, printr-un decret din 1971.

După schimbarea modelului, suprafața României a fost recalculată de la 237.500 kmp la 238.391 kmp, valoare care se regăsește în toate datele oficiale privind România.

Însă suprafața României se modifică în timp, sub efectul schimbării cursului Dunării sau cursurilor râurilor care reprezintă frontiere cu statele vecine (Prut, Tisa, Mureș) și mai ales pe țărmul Mării Negre - unde suprafața crește ca efect al depunerilor aluviunilor Dunării și scade ca urmare a eroziunii, mai ales în sudul Litoralului.

Spre exemplu, suprafața României crește constant în zona insulelor Sacalin, care urmează să devină în următoarele decenii o peninsulă cu suprafața sensibil mai mare decât cea a insulelor actuale, ca urmare a aluviunilor Dunării depuse de curenții marini, arată ultimele studii științifice ale specialiștilor.

Autor:
Sorin Melenciuc

viewscnt
Afla mai multe despre
suprafata romania
ins