Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, depunerea de către România a dosarului de candidatură pentru a găzdui, după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, sediul Agenției Europene a Medicamentului, care în prezent se află la Londra. Reprezentanții Executivului nu țin însă cont că Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinuri de câțiva ani, fiind într-o situație critică, iar Institutul Ana Aslan a fost supus unor controale oficiale ale ministerului după acuze de corupție și nereguli la cheltuirea banilor publici.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat că depunerea candidaturii este necesară având în vedere că, după 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România nu găzduiește niciun sediu al unei agenții europene, deși, teoretic, fiecare stat membru ar trebui să aibă pe teritoriul propriu o agenție europeană.
Birchal a arătat că găzduirea acestei agenții de către România, pe lângă creșterea vizibilității țării în plan european, va avea o serie de beneficii de natură economică, inclusiv crearea de locuri de muncă și stimularea investițiior.
La insistența presei, ministrul a precizat că peste 20 de state europene și-au anunțat la rândul lor intenția de a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului.
Ana Birchall a opinat că probabil Bucureștiul este cel mai potrivit pentru a găzdui acest sediu, dar nu a putut preciza dacă va fi vorba de un sediu deja existent sau va fi construit unul nou, în cazul în care candidatura României va fi cea acceptată. Potrivit ministrului, costurile relocării și funcționării instituției vor fi suportate din bugetul Comisiei Europene.
Ministrul a mai arătat că România deține o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală. Astfel, potrivit Guvernului, din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene.
Guvernul menționează, în sprijinul acestei candidaturi, faptul că în București își au sediul numeroase instituții de profil, inclusiv laboratoare și companii farmaceutice, enumerând Institutul Național de Cercetare ”Cantacuzino”, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Institutul Victor Babeș. Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu, care au ca obiectiv "gestionarea efectelor majore în situații de criză care pot afecta sistemul național de sănătate".