România a coborât un loc în clasamentul Doing Business 2017 al Băncii Mondiale. Principala cauză, celebrul formular de TVA, D088

România a coborât un loc în clasamentul Doing Business 2017 al Băncii Mondiale. Principala cauză, celebrul formular de TVA, D088
scris 26 oct 2016

România a coborât un loc față de clasamentul anterior al Băncii Mondiale, Doing Business, ocupând poziția 36 între 190 de țări, înregistrând un punctaj mai mic la deschiderea unei afaceri, arată raportul, în principal din cauza impedimentelor generate de formularul de înregistrare în scopuri de TVA, deja celebrul D088.

Clasamentul analizează 10 capitole privind începerea și desfășurarea unei afaceri. România a pierdut cele mai multe puncte la „Deschiderea unei afaceri”, coborând 11 locuri față de varianta precendentă a studiului. Raportul precizează că a scăzut punctajul deoarece demararea unei afaceri a devenit mai dificilă din cauza creșterii timpului necesar pentru înregistrarea în scopuri de TVA.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2015, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a introdus o declarație pentru înregistrare în scopuri de TVA, deja celebra D088, care a blocat afacerile multor companii și a fost în topul reclamațiilor la Comisia de tăiat hârtii. În vara acestui an, declarația a fost modificată, însă mediul de business și-a exprimat în continuare nemulțumirea față de procedurile Fiscului.

Fiscul respinge una din două firme la înregistrare, anticipând că va face evaziune. Mediul privat acuză blocaj în economie CITEȘTE ȘI Fiscul respinge una din două firme la înregistrare, anticipând că va face evaziune. Mediul privat acuză blocaj în economie

Totodată, România s-a clasat mai slab, în regresie cu două poziții, la „Protejarea intereselor acționarilor minoritari”, și cu câte o poziție la „Înregistrarea Proprietății” și „Rezolvarea Insolvențelor”.

În schimb, a urcat patru locuri la „Plata Taxelor” și a înregistrat același punctaj la „Autorizațiile de construcții”, „Obținerea electricității”, „Obținerea creditului”, „Comerț”, „Forța contractelor”.

„Plata taxelor” vizează numărul de plăți anuale (14), timpul alocat pentru plata acestora (161 ore), rata totală de taxare din profit (38,4%), declarațiile fiscale ulterioare, precum și timpul necesar pentru rambursarea de TVA, timpul pentru obținerea unei rambursări, timpul alocat unei inspecții fiscale aferente impozitului pe profit și impozitului pe venit. Explicația pentru urcarea în clasamentul privind „Plata taxelor” este că a scăzut costul ca urmare a reducerii contribuțiilor sociale. Contribuțiile angajatorilor au fost diminuate cu 5 puncte procentuale.

România se situează, în clasament, în urma altor state est europene: Polonia  (poziția 24), Cehia (27), Slovenia (30), Slovacia (33), dar înaintea Bulgariei (39) și Ungariei (41).

În top se află Noua Zeelandă, Singapore, Danemarca, Hong Kong, China, Coreea de Sud, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Suedia și Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. Pe ultimele locuri se situează Eritreea și Somalia. Banca Mondială arată că un număr record de 137 de economii au făcut reforme anul trecut pentru a face mai ușoară demararea unei afaceri.

Raportul Doing Business analizează obligațiile unei companii medii, aflate în al doilea an de activitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
doing business
banca mondială
clasament