Reuters: UE nu este un paradis al neutralității Internetului

Reuters: UE nu este un paradis al neutralității Internetului
scris 17 dec 2017

Decizia Statelor Unite de a elimina regulile menite să asigure libertatea și deschiderea Internetului face din Uniunea Europeană cea mai mare piață unde predomină neutralitatea Internetului, dar criticii afirmă că UE nu este o piața care să ofere condiții egale, relatează Reuters.

Organizațiile de protecție a drepturilor consumatorilor se plâng că reglementările europene sunt interpretate astfel încât permit companiilor de telecomunicații și furnizorilor de Internet un acces discriminatoriu la aplicații, de la media socială la streemingul de conținut muzical și video, notează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News


”În practică, furnizorii au permisiunea de a-și folosi poziția pentru a favoriza anumite servicii, ceea ce este în detrimentul consumatorilor, al concurenței și al inovației, pentru furnizorii noi”, a spus Eduardo Santos, director al Asociației D3 pentru Apărarea Drepturilor Digitale din Portugalia.


Santos a spus că legislația este slabă, ceea ce este greșit.


La baza problemei este practica potrivit căreia operatorii de rețele nu percep nimic pentru traficul date de pe o aplicație populară, sau de pe un grup de aplicații, pentru a trage mai mulți clienți.

Această strategie de prețuri preferențială, numită ”rating zero” este tolerată într-o anumită măsură de reglementările UE privind neutralitatea Internetului.

În Portugalia, practica a tras atenție internațională, când un membru al Camerei Reprezentanților din SUA, Ro Khanna, în campania sa împotriva eliminării neutralității Internetului în Statele Unite, a descris țara ca neavând o piață cu condiții egale pentru operatori.
Khanna a scris pe Twitter că furnizorii portughezi de Internet încep să împartă Internetul în ”pachete” și citează oferte promovate de operatorul de telecomunicații MEO, divizie a grupului olandez Altice.

Pe lângă programele de bază, cu tarif zero, unele pachete de oferte pentru telefonia mobilă adoptă două categorii de prețuri, văzute de critici drept o îndepărtare de la neutralitatea Internetului.

De exemplu, pachetul ”social” listează opt aplicații, între care Facebook, Instagram și Twitter. Aplicațiile care nu sunt listate sunt disponibile la prețuri mai mari.

MEO susține că respectă reglementările europene referitoare la neutralitatea Internetului.

Analiștii și reprezentanții autorităților de reglementare afirmă că nu este o exagerare ca situația din Europa să fie descrisă ca ”fără o neutralitate a Internetului”.

Reglementările UE interzic totuși operatorilor să blocheze accesul la aplicații, în timp ce susținătorii acestei neutralități se tem că nu se va întâmpla asta după decizia de joi din Statele Unite de a elimina această regulă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
reuters