Anul 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, a fost unul în care piața asigurărilor s-a adaptat către digital și, în pofida incertitudinilor și previziunilor mai puțin optimiste, subscrierile din prime au crescut față de 2019. Unii asigurătorii și-au consolidat pozițiile din piață, atât prin creștere organică, cât și prin achiziții, în timp ce alții s-au văzut în situația să cedeze cotă de piață. Două tranzacții, amenzile aplicate Euroins de către arbitrul pieței și declanșarea falimentului Certasig, plus un nou președinte instalat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sunt printre evenimentele importante ale anului 2020.
Când nimeni nu se mai aștepta, Allianz-Țiriac a preluat subsidiara din România a grupului german Gothaer
Allianz-Țiriac, al doilea mare jucător local de pe piața asigurărilor, a preluat compania Gothaer România, fiind singura tranzacție de acest tip de la intrarea grupului german Allianz în acționariatul companiei, în urmă cu aproape 20 de ani. În decembrie 2018, Gothaer a anunțat o "reașezare ordonată a activităților din România".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aegon intră în portofoliul Vienna Insurance Group (VIG)
Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care controlează în România companiile Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață, a preluat subsidiarele grupului olandez Aegon prezente în Ungaria, Polonia, România și Turcia. În sumă de 830 milioane de euro, tranzacția a inclus companii de asigurări, administratori de fonduri de pensii private și active financiare, precum și companii de servicii, cu un volum de prime de aproape 600 milioane de euro în 2019 și active de fonduri de pensii private de circa 5 miliarde de euro.
Falimentul CertAsig
În februarie 2020, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare a CertAsig ca urmare a faptului că societatea nu și-a restabilit în termenul prevăzut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital minim (MCR). Totodată, Consiliul instituției a constatat starea de insolvență a societății CertAsig și a hotărât să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva asigurătorului. Potrivit datelor Profit.ro, CertAsig avea nevoie de o infuzie de capital cuprinsă între 5,5 și 6 milioane de euro, din care circa două milioane de euro pentru respectarea cerinței de capital minim (MCR). Banii ar fi trebuit aduși în companie până la începtul acestei luni de către ABC Assevera, o companie financiară din Italia. În ultimii ani, pe piața locală a asigurărilor au mai falimentat Astra Asigurări și Carpatica Asig.
CITEȘTE ȘI Asociațiile brokerilor: Educația financiară și pregătirea profesională a intermediarilor pot contribui la creșterea încrederii în asigurări și la dezvoltarea pieței de profilEuroins România, mai multe amenzi și suspendarea directorilor
În octombrie, Euroins România a primit sancțiuni de 2,1 milioane de lei, respectiv cu o amendă de 600.000 de lei în urma unui control inopinat, în care s-au constatat deficiențe la calculul rezervelor tehnice și înregistrarea eronată a comisioanelor din reasigurare. De asemenea, compania, al doilea cel mai mare asigurător RCA de pe piața locală, a fost sancționată cu amendă de 1,5 milioane de lei pentru modul de raportare a fondurilor proprii și calculul rezervelor tehnice. Totodată, ASF i-a suspendat pe Mihnea Tobescu, director general al Euroins, și pe Milena Guentcheva, director executiv al Euroins, și a aplicat fiecăruia o amendă de 100.000 de lei. Anterior, asigurătorul a mai fost sancționat de ASF cu 500.000 de lei pentru întârzierea plăților despăgubirilor. Pentru aceeași abatere, compania a mai fost amendată cu 100.000 de lei în luna februarie.
În octombrie, Curtea de Apel București (CAB) a suspendat decizia ASF de retragere a autorizației șefului Euroins, Mihnea Tobescu.
CITEȘTE ȘI Poșta Română caută idei viabile pentru viitorul propriului broker de asigurări, firmă cu pierderi de aproape 3 milioane de lei de la înființareNoul președinte ASF
După o perioadă de 8 luni în care ASF nu a avut președinte, Parlamentul l-a votat în funcție pe Nicu Marcu, fost vicepreședinte al Curții de Conturi. În comisii, Nicu Marcu a susținut că prima măsură pe care o va lua la ASF, dacă va fi confirmat și de plenul Parlamentului, va fi de a stinge conflictele publice și interne din instituție. Marcu a mai spus că ASF trebuie să fie un câine de pază al intereselor cetățenilor privind pensiile private și a arătat că decizia Parlamentului, luată la inițiativa PSD, de a suspenda tranzacționarea la bursă a activelor minoritare de la companiile de stat, a fost ”inspirată” în contextul actual. Marcu l-a înlocuit la conducerea ASF pe Leonardo Badea, care a devenit viceguvernator al BNR.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul olandez NN, lider local pe segmentul polițelor de viață, intră în România și pe asigurări generaleAsigurările la 9 luni: +4,8% și subscrieri de 8,5 miliarde de lei
În pofida contextului generat de pandemia de COVID-19, piața locală a asigurărilor a consemnat un avans al primelor brute subscrise la nouă luni de 4,8%, la 8,5 miliarde de lei. Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale a înregistrat o valoare supraunitară (104,97%) la finalul primelor 9 luni ale anului 2020, însă se observă continuarea tendinței de scădere față de perioada similară a anului precedent (106,47%). Cu alte cuvinte, la 100 de lei venituri din prime brute subscrise, asigurătorii au achitat despăgubiri de aproape 105 lei.
CITEȘTE ȘI Procentul românilor care cumpără online asigurări s-a dublat pe fondul restricțiilor de circulație în pandemie. Majoritatea preferă însă tot interacțiunea directăAsigurările de garanții, pe val
Contextul actual, marcat de incertitudini sporite cu privire la evoluția viitoare a activităților economice, amplificate de efectele negative ale pandemiei de COVID-19, a determinat creșterea interesului pentru asigurările de garanții (clasa A15). Astfel, acest tip de polițe a înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 364 milioane lei în primele 9 luni ale acestui an, în urcare cu 92% față de aceeași perioadă din 2019, aducându-și aportul la tendința de diversificare a pieței asigurărilor din România. Rezultatul bun al asigurărilor de garanții a avut ca efect depășirea subscrierilor din polițe de sănătate, care au atins 351 milioane de lei, în condițiile în care reprezentanții asigurătorilor le-au văzut ca având un mare potențial de creștere.
CITEȘTE ȘI STUDIU România are piața de asigurări auto cu cea mai mare rată a daunei din Europa Centrală și de EstBrokerii vor deveni creatori de polițe de asigurare
Cel mai mare broker de retail, Safety Broker, a fost avizat, în martie, să desfășoare activității de creare de produse de asigurare în asociere cu asigurătorii. După o lună, liderul intermediarilor pe zona corporate, Marsh Romania a primit licența din partea ASF pentru crearea de produse de asigurare în asociere cu asigurătorii. Alți brokeri sunt în curs de avizare al ASF pentru a deveni creatori de produse de asigurare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ASF amendează City Insurance, liderul pieței de asigurări din România, cu 100.000 de leiForțați de pandemie, companii de asigurări și brokerii s-au mobilizat și au reușit într-un interval de câteva săptămâni să migreze aproape întreaga activitate către digital și să permită angajaților să-și desfășoare activitatea de acasă. Constatarea online a daunelor, relațiile cu clienții prin apeluri video sau mesaje chatbot, încheierea polițelor prin aplicații pe telefon sau web au fost doar câteva din soluțiile pe care companiile, forțate de situație, le-au aplicat, în condițiile în care planurile asigurătorilor în direcția digitalizării aveau un orizont de câțiva ani.