Retragerea ghețarilor andini este un fenomen fără precedent în istoria civilizației umane

Retragerea ghețarilor andini este un fenomen fără precedent în istoria civilizației umane
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2024

Recenta retragere a ghețarilor din Anzi este un fenomen fără precedent în istoria civilizației umane, potrivit unui nou studiu ce a fost publicat în revista Science, informează Reuters.

Descoperirea i-a șocat pe oamenii de știință, care plănuiau inițial să examineze starea actuală a ghețarilor și felul în care dimensiunile lor au variat de-a lungul civilizației umane, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ne gândeam că acest rezultat urma să fie atins abia peste câteva zeci de ani", a declarat Andrew Gorin, autorul principal al studiului, care a crezut la început că rezultatele inițiale au reprezentat o întâmplare, însă ele au fost confirmate de eșantioane ulterioare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Plata parcării publice din București se poate face și prin intermediul stațiilor de plată SelfPay CITEȘTE ȘI Plata parcării publice din București se poate face și prin intermediul stațiilor de plată SelfPay

"Ne arată că acest lucru se întâmplă mai repede decât credeau chiar și aceia dintre noi care se gândesc cel mai mult la asta", a adăugat el.

Andrew Gorin și echipa lui de oameni de știință au datat cu carbon stratul de rocă care a fost recent expus de la radiația cosmică în urma retragerii ghețarilor, măsurând nivelurile nuclizilor Beriliu-10 și Carbon-14, și au constatat că acele concentrații erau apropiate de valoarea zero.

"Practic, dacă o rocă poate 'vedea' cerul, ea acumulează acei nuclizi", a spus Andrew Gorin, adăugând că rata de dezintegrare a acestor nuclizi arată că roca nu a mai fost expusă din timpul epocii Holocenului, care datează de 11.700 de ani, dar ar putea avea o vechime chiar și mai îndelungată.

"Aș paria toate economiile mele de-o viață că, de fapt, acești ghețari sunt mai mici decât au fost de la ultima perioadă interglaciară", care s-a încheiat în urmă cu aproximativ 115.000 de ani, a adăugat Andrew Gorin.

Studiul a colectat date de la patru ghețari din Anzi, care cuprind 99% din ghețarii tropicali de pe Terra. Acei ghețari sunt mai sensibili la schimbările meteorologice, deoarece se află constant la punctul de îngheț sau foarte aproape de acesta.

"Credem că acest proces este 'canarul din mina de cărbune', că acest lucru se va întâmpla peste tot în scurt timp și poate mai devreme decât am crezut până acum", a spus Andrew Gorin.

Spania stabilește mai multe recorduri de temperatură CITEȘTE ȘI Spania stabilește mai multe recorduri de temperatură

Un corespondent al agenției de presă Reuters a urcat recent pe mai mulți munți din Anzi pentru a vedea pe viu schimbările la care asistau alpiniștii pe măsură ce ghețarii se retrăgeau. Multe persoane au descris condiții din ce în ce mai periculoase și schimbări fără precedent în viețile lor.

"Cred că este un semn că acum ne îndepărtăm de condițiile climatice cu care eram obișnuiți și în care ne-am construit civilizația globală, așa cum o cunoaștem", a transmis corespondentul Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
ghetari
anzi