Retalerii cer anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje și sistem de colectare administrat de stat

Retalerii cer anularea taxelor de penalitate pentru ambalaje și sistem de colectare administrat de stat
scris 18 feb 2016

Marile rețele comerciale din România cer anularea sumelor foarte mari, cu efect retroactiv, imputate producătorilor și comercianților în domeniul colectării ambalajelor și introducerea unui sistem de colectare administrat de stat.

“Avem exemple că, în unele cazuri, facturile aferente anului 2015 se ridică la 1.500.000 euro doar pentru un singur operator economic. Este evident că acest sistem nu a funcționat și a dus la actuala criză care însă este aruncată tot în spatele producătorilor și comercianților. În forma sa actuală, legislația nu asigură în niciun fel obiectivele pentru care se presupune că a fost elaborată și anume funcționarea eficientă a unui sistem de colectare a ambalajelor și, mai ales, protejarea mediului”, a declarat Delia Nica, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Urmărește-ne și pe Google News

În acest context, AMRCR susține ideea ca statul să preia responsabilitatea administrării, garantării și verificării colectării ambalajelor prin intermediul unui singur organism care să funcționeze transparent.

De asemenea, reprezentanții marilor retaileri cer abrogarea textelor normative care, în opinia lor, au dus la crearea unui sistem complet nefuncțional în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de ambalaje și la nerespectarea normelor europene și a țintelor asumate de România în acest context.

Atât patronatele , cât și sindicatele din industria alimentară au solicitat suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ "transparent, echitabil și controlabil" pentru toți actorii din lanțul de reciclare.

Ministerul Mediului preciza în 21 ianuarie că intenția autorităților din domeniu nu este de a aplica penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă, caz în care penalitățile europene ajung și la 200.000 euro pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
amrcr
taxă
ambalaje
anulare