Reprezentanții Euroins sunt surprinși de decizia ASF, care a avut permanent oameni în companie

Reprezentanții Euroins sunt surprinși de decizia ASF, care a avut permanent oameni în companie
scris 16 oct 2015

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) de a pune compania Euroins sub un plan de redresare financiară a luat prin surprindere asigurătorul. Surse din companie au arătat că reprezentanți ai CSA, ulterior ai ASF, au verificat cu atenție întreaga activitate a firmei încă din urmă cu trei ani.

Echipe de control ale CSA și, ulterior, ale ASF, au vizitat compania Euroins, cu o frecvență cel puțin săptămânală, începând din septembrie 2013, au arătat, pentru Profit.ro, persoane apropiate companiei. Altfel spus, arată sursele citate , Autoritatea a știut exact care este situația societății și ar fi avut instrumentele prin care să evite recenta decizie de plasare sub un plan de redresare financiară. “Dacă a existat o zi în care  ASF să nu trimită oameni în inspecție la Euroins, aceea a fost o excepție. În orice caz, o echipă de la Autoritate, de fiecare dată alta, vizita cel puțin săptămânal Euroins. Verificau de la rezerve și reasigurare până la modalitatea în care erau înregistrate polițele RCA vândute în Vaslui. Ei știau exact ce se întâmplă. Și asta încă din 2013”, arată sursele menționate.

Urmărește-ne și pe Google News

În august 2013, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor(CSA), intregrată ulterior în Autoritatea de Supraveghere Financiară, a decis să suspende pe o perioadă limitată dreptul Euroins de a mai subscribe polițe RCA. Asigurarea obligatorie auto reprezintă peste 95% din vânzările companiei. Tot atunci, președintele societății, Mihnea Tobescu, a fost amendat cu 50.000 de lei. CSA, condusă atunci de Daniel Tudor, a arătat că Euroins subevalua daunele sau le plătea cu întârziere. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Pentru Euroins sunt vești bune”
 
Responsabilii Euroins interpretează anunțul ASF privind planul de redresare financiară într-o manieră specială. Potrivit acestora, faptul că Autoritatea susține că Euroins nu respectă normele de solvabilitate Solvency II (care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016) echivalează cu o recunoaștere a faptului că firma de asigurări respectă actualele norme, adică Solvency I.
 
"Pentru Euroins poate fi chiar o veste bună acest plan de redresare financiară. Practic, compania are un răgaz de un an pentru a se conforma noilor norme Solvency II. Toate celelalte companii din piață vor trebui să respecte noile reguli de la 1 ianuarie. Altfel riscă sancțiuni”, au adăugat sursele. De la 1 ianuarie 2016, toate societățile de asigurare din România vor fi obligate să respecte normele Solvency II. Noile criterii  impun analize financiare mult mai ample, dar și limite de solvabilitate mai dure. În anunțul privind plasarea Euroins sub un plan de redresare financiară, ASF spune că asigurătorul înregistrează deficiențe în ceea ce privește solvabilitatea și capitalul și precizează că, din analiza datelor financiare valabile la data de 30 iunie 2015, rezultă că Euroins nu respectă normele Solvency II. ASF precizează că planul area ca obiectiv “restabilirea situației financiare în termen de un an”, adică până în octombrie 2016.
 
"Dacă urmează administrarea specială, s-a terminat”
 
Potrivit anunțului ASF, făcut public pe 14 octombrie 2015, Euroins are la dispoziție 20 de zile pentru a veni cu un plan de redresare viabil. Aceasta înseamnă că varianta unei decizii chiar mai dure decât plasarea sub plan de redresare nu este încă exclusă. Consiliul Autorității ar putea să considere că propunerea Euroins nu coprespunde așteptărilor sale. De altfel, ASF a mai respins un plan de măsuri propus de Euroins, pe 19 august anul acesta. Compania și-a asumat recent o majorare de capital de 200 de milioane de lei pe care ASF o consideră insuficientă.
 
"Dacă se va decide punerea sub administrare specială s-a terminat. Mai avem exemple”, au adăugat sursele noastre. Ultimul audit asupra situației Euroins a fost efectuat de compania KPMG, aceeași care a activat ca administrator special la Astra Asigurări, societate care, în prezent, se află în procedură de faliment. KPMG a fost indicat ca auditor la Euroins chiar de către ASF. Societatea de asigurare a contestat concluziile auditului și a dat în judecată KPMG, considerând că raportul său a fost incomplet. 
 
Probleme de interpretare
 
Ca și în cazul Astra sau Carpatica, una dintre probleme identificate de ASF la Euroins ține de contractele de reasigurare. Cu cât contractul de reasigurare este mai acoperitor, adică firma de reasigurare își asumă să preia mai multe riscuri în numele firmei de asigurare, cu atât necesarul de capital și de rezerve al firmei de asigurare scade. Aceste înțelegeri între asigurător și reasigurător pot fi însă interpretabile.
 
De exemplu, clauzele privind plățile pentru daune morale și vătămări corporale din accidente auto (domeniu la care Euroins este în top, după cum a mai arătat Profit.ro) au fost considerate de ASF ca insuficient acoperitoare.
 
”Autoritatea spune că riscurile, în cazul daunelor morale se întind pe trei ani. Adică, persoana vătămată în accident sau rudele acesteia au trei ani în care pot decide să dea în judecată firma de asigurarea în condițiile în care despăgubirile propuse de aceasta nu le convin. Contractele de reasigurare ale Euroins nu erau suficient de clare în acest sens, pentru că reasigurătorul acceptă greu ca riscurile să se întindă pe o perioadă atât de lungă. Prin urmare, ASF a considerat că respectivele riscuri nu sunt acoperite prin reasigurare și a cerut ca ele să fie acoperite prin rezerve. Interpretarea Euroins este alta, mai ales că plățile pentru daune morale și vătămări corporale au valori semnificative”, explică un specialist.
 
Euroins este cel mai important jucător de pe piața asigurărilor RCA din România. Societatea deține peste 23% din primele brute subscrise pe RCA și ocupă poziția a cincea în clasamentul general, cu prime de aproape 360 de milioane de lei în primele șase luni ale lui 2015. ASF a decis recent să plaseze compania sub un plan de redresare financiară pe motiv că nu îndeplinește criterii de solvabilitate.
 
Euroins a fost, alături de Astra, Carpatica și Eximasig, una dintre cele patru societăți care au picat primul test de stres efectuat de ASF pe baza criteriilor Solvency II. Societatea a avut la dispoziție două luni pentru a concepe și a prezenta ASF un plan de măsuri pentru redresare. Propunerea Euroins, care viza un aport de capital de 200 de milioane de lei a fost considerată de ASF ca insuficientă.  
viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
redresare financiara euroins
asf