Reprezentanți ai serviciilor de securitate din 30 de state membre ale Uniunii Europene, NATO, între care Statele Unite, Germania, Japonia și Australia, au convenit vineri, la Praga, un set de recomandări pentru viitoarele rețele 5G, exprimând îngrijorări legate de echipamente furnizate de producători care ar putea fi influențați de autorități de stat, transmite Reuters, preluată de News.ro.
Nu au fost menționate nume de furnizori, dar Statele Unite exercită presiuni asupra aliaților lor pentru a limita rolul producătorilor chinezi de echipamente de telecomunicații, cum este Huawei Technologies, din cauza îngrijorărilor că produsele acestuia ar putea fi utilizate de Beijing pentru spionaj. Huawei neagă acest lucru.
”Riscul general al influenței unui stat terț asupra unui furnizor trebuie luat în considerare”, au afirmat participanții la conferință din capitala Cehiei, într-o declarație fără caracter angajant publicată în ultima zi a reuniunii de două zile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Participanții s-au reunit pentru a stabili un set de practici care ar putea forma o abordare coordonată pentru măsurile de politică și securitate.
Surse diplomatice au spus că țările participante nu au fost pregătite să semneze documente la Praga pentru că nu au finalizat discuțiile la nivel național, dar au cerut participanților să profite de interesul din această perioadă pentru această problemă și să facă progrese.
”Ar fi păcat ca acest eveniment să devină unul singular”, a declarat ambasadorul Japoniei pentru politici cibernetice, Masato Ohtaka.
La eveniment nu au fost invitați reprezentanți ai Chinei sau ai Huawei, dar participanții au spus că nu a fost menționate explicit o țară sau o companie.
CITEȘTE ȘI Coreea de Sud lansează vineri prima rețea 5G cu acoperire naționalăÎngrijorările unor state occidentale legate de Huawei sunt provocate de legea chineză referitoare la spionaj, care stipulează că organizațiile și cetățenii chinei trebuie, conform legii, să susțină, să coopereze și să colaboreze în activitățile naționale de spionaj.
Membrii UE au termen până la sfârșitul lunii iunie să analizeze riscurile de securitate cibernetică ale rețelelor 5G, iar până la 1 octoimbrie să aibă loc o evaluare la nivelul Uniunii. Ulterior, statele UE vor putea conveni până la sfârșitul acestui an măsuri pentru atenuarea riscurilor.
Huawei a anunțat că este dispusă să colaboreze cu autoritățile de reglementare și alte autorități pentru crearea unor reguli eficiente.
CITEȘTE ȘI Grindeanu, fost premier și actual șef ANCOM, către Guvern: Fără "inovații", licitația 5G va fi un succesDocumentul final al reuniunii se referă la impactul 5G asupra politicilor, tehnologiei, economiei și securității și include recomandări referitoare la modul în care pot fi atenuate posibilele riscuri.
”Toți cei interesați, inclusiv din industrie, trebuie să colaboreze pentru a promova securitatea și siguranța rețelelor naționale de importanță majoră, a sistemelor și a dispozitivelor conectate”, potrivit documentului.
Problema securității este esențială din cauza rolului major al tehnologiei 5G pentru produsele conectate la internet, de la automobile autonome și orașe inteligente la realitatea augmentată și inteligența artificială. Dacă tehnologia este vulnerabilă, poate permite hackerilor să exploateze astfel de produse pentru a spiona sau pentru a le perturba activitatea.
În Europa, unde Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Lituania și Portugalia se pregătesc pentru licitarea de licențe 5G în acest an, au loc discuții intense despre tehnologia Huawei de generație viitoare.