Alegătorii din Lombardia și Veneto susțin ideea unei mai mari autonomii față de Roma, liderii celor două regiuni, ambii membri ai Ligii Nordului, susținând că 90% dintre cei care s-au prezentat la urne în cadrul referendumurilor de duminică au spus "da".
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Lombardia, regiune din nord în care se află capitala financiară a Italiei, și Veneto, în care se află orașul Veneția, reprezintă 30 la sută din PIB-ul țării, scrie News.ro.
Guvernatorii celor două regiuni vor o autonomie mai mare, considerând că nordul Italiei, mult mai bogat, susține regiunile din sud ale Italiei, mai sărace.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Linia Bucharest City Tour a adus RATB peste 1,3 milioane de lei în acest sezon. Numărul turiștilor transportați a crescut cu 3,5%Cei doi conducători, Roberto Maroni și Luca Zaia vor competențe suplimentare în privința infrastructurii, a sistemului medical și a educației, dar și puteri în ceea ce privește siguranța și imigrația, pentru care însă ar fi necesară o modificare a Constituției.
Guvernul central de la Roma consideră că referendumurile nu sunt necesare, deși ele sunt permise de Constituția Italiei.
Roberto Maroni, liderul Lombardiei, unde prezența la vot a fost de 40%, a ținut să facă diferența între referendumurile din Italia și cel pentru independență, din Catalonia. În Veneto preența la vot a fost între 57 și 61%.
“Noi nu suntem Catalonia. Rămânem în interiorul națiunii italiene cu o autonomie mai mare, în timp ce Catalonia vrea să devină al 29-lea stat al Uniunii Europene. Noi nu. Deocamdată”, a afirmat el pentru Reuters.
Una dintre principalele nemulțumiri ale locuitorilor din regiune este că plătesc guvernului central ca taxe sume mult mai mari decât cele pe care acesta le alocă provinciei.