Programul economic al PSD, pe care liderul Liviu Dragnea a spus că îl va pune în aplicare, conține reduceri masive de taxe: 0% pentru salariile, pensiile și veniturile din activități independente sub 2.000 lei brut lunar și 10% dacă depășesc acest prag, contribuții de asigurări cu 4 puncte procentuale mai mici, 0% la dividende, 1% pentru microîntreprinderi, TVA de 18%, eliminarea a 102 taxe nefiscale.
“Am votat pentru mai mulți bani în buzunarele românilor, pentru pensii si salarii mai mari, taxe și impozite mai mici, pentru a-i sprijini pe oamenii de afaceri, ca tinerii să își poată cumpăra o casă, pentru a ne hrăni din roadele pământului nostru, nu din importuri”, a anunțat Liviu Dragnea, după prezentarea exit-poll-urilor.
Practic, pentru circa 2,8 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă dintr-un total de 4,8 milioane și pentru alte 700 mii de contracte cu normă parțială dintr-un total de 760 mii care, conform datelor Ministerului Muncii, sunt încheiate pentru cel mult 2.000 lei brut, ar urma să nu se mai plătească impozitul pe venit care, în prezent, este de 16%. Astfel, s-ar ajunge ca aproximativ două treimi dintre angajați să nu mai achite impozit pe venit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Impozitul de 0% ar urma să se aplice și veniturilor din activități independente mai mici de 24.000 lei brut anual, precum și pensiilor sub 2.000 lei lunar. PSD plusează cu scutirea de impozit integrală a salariilor medicilor și a IT-știlor cu studii medii, indiferent de nivelul acestora.
Contribuții, în scădere de la 39,25% la 35%
Contribuțiile de asigurări ar urma să scadă cumulat pentru angajați și angajatori de la 39,25% la 35%. Contribuțiile sociale ar ajunge la 25% (cumulat angajat și angajator), cele de sănătate la 10% (cumulat), în timp ce contribuțiile pentru șomaj, concedii medicale, creanțe salariale, fond de accidente (cumulate toate cele patru tipuri înseamnă circa 2,25%) vor dispărea. Mai mult, PSD spune că activitățile independente (PFA, profesii libere, drepturi de autor etc) nu vor plăti contribuția de pensie decât la fonduri private sau case proprii (ca avocații) și vor achita contribuția de sănătate doar o dată la valoarea salariului minim.
Contribuția de sănătate ar urma să fie suportată de buget pentru pensionari și pentru familiile cu venituri mai mici de 1.250 lei sau pentru soții/soțiile celor care au venituri de până la 5.000 lei.
PSD mai propune revenirea la formula de calcul a accizelor în funcție de cursul euro-leu din luna octombrie a fiecărui an, în loc de cursul stabilit artificial de Guvernul Ponta la 4,73 lei, precum și eliminarea taxelor locale pentru terenuri agricole și autovehicule sub 1.600 cmc.
Un alt obiectiv este reducerea numărului de taxe. La acest capitol, PSD a votat, deja, o lege prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, printre care timbrul de mediu și taxa radio-tv.
TVA de 18%, impozit 0% pe dividende
Și TVA este vizată. PSD optează pentru 18%, dar plusează cu 0% pentru locuințe. Social-democrații par interesați de domeniul imobiliar, nu doar în ceea ce privește TVA – care este aplicată doar la construcții noi -, ci și de impozitul pe tranzacții pe care vor să îl elimine dacă valoarea clădirii este până în 450.000 lei.
Microîntreprinderile ar urma să datoreze impozit pe venituri de 1%, iar pragul cifrei de afaceri să ajungă de la 100.000 euro la 500.000 euro.
Impozitul pe dividende va fi 0% față de 5%, în prezent. Dealtfel, în propunerea inițială de modificare a Codului fiscal de anul trecut, PSD voia să elimine impozitul pe dividende, însă măsura a fost reconsiderată.
PSD face și calcule ale impactului bugetar, estimând că reducerile de taxe și majorările de salarii și pensii vor însemna cheltuieli mai mari de circa 90 miliarde lei în condițiile în care cheltuielile totale ale bugetului sunt de circa 230 miliarde lei în 2016. Estimarea social-democraților pare modestă date fiind toate scutirile, reducerile, eliminările de taxe, precum și majorările de salarii în sistemul public. Compensarea pe partea veniturilor bugetare ar urma să se facă prin atragerea de fonduri europene, investiții străine și o colectare mai bună.