PROFIT HEALTH.forum Spitalul Monza va depăși 1.000 operații pe cord deschis. Directorul Luca Militello: E absurd ca atâția pacienți să aleagă plata la privat în locul gratuității de la stat. CEO Regina Maria: Atenție la lipsa de transparență!

PROFIT HEALTH.forum  Spitalul Monza va depăși 1.000 operații pe cord deschis. Directorul Luca Militello: E absurd ca atâția pacienți să aleagă plata la privat în locul gratuității de la stat. CEO Regina Maria: Atenție la lipsa de transparență!
scris 21 mar 2017

Spitalul Monza va depăși, cel mai probabil, 1.000 de operații pe cord deschis anul acesta, mai mult decât orice altă instituție medicală din România, a anunțat, marți, la PROFIT HEALTH.forum, directorul general al spitalului, Luca Militello. Acesta a arătat însă că este absurd ca atâția pacienți să aleagă sistemul privat cu plată în locul celui public gratuit, fapt care dovedește să sistemul de stat este în colaps.​

Înființat în 2012, cu o investiție de 40 milioane euro, Spitalul Monza din București face parte din grupul “Policlinico di Monza” ce însumează zece spitale din Italia, este specializat în efectuarea de intervenții chirurgicale complexe și în asigurarea de servicii medicale integrate de înaltă performanță.

Urmărește-ne și pe Google News

"În primul an am operat 120 pacienți pe cord deschis, în al doilea încă 400 de pacienți, iar anul trecut am înregistrat 700 de operații. În luna februarie a acestui an am operat deja 90, ceea ce înseamnă că anul acest probabil vom depși pragul de 1.000 de operații pe cord deschis în sistem privat. Nu cred că există un alt centru cardiovascular, nici public, nici privat, care să depășească 1.000 de operații. E o absurditate că o mie de pacienți români au decis să se opereze la privat cu bani, în loc să se ducă la stat gratis", a arătat directorul general al Spitalului Monza, Luca Militello.

Potrivit lui Militello, această situație indică faptul că sistemul medical public este în colaps, în pofida pregătirii foarte bune a medicilor români, cu care, de altfel, colaborează și lucrează în totalitate și Spitalul Monza.

Militello a reclamat risipirea fondurilor publice de către Ministerul Sănătății atât sub forma decontărilor, cât și a Programelor Naționale. 

Astfel, potrivit directorului Spitalului Monza, ministerul a alocat anul trecut, în baza Formularului 112, circa 2 milioane euro pentru operații de cardiopatie congenitală în străinătate pentru circa 100 de copii. Cu aceiași bani, în România, chiar la spitale private, ar fi putut fi operați 400 de copii, a arătat Militello, dar acest lucru nu este posibil deoarece nu există un cadru legislativ care să permită acest tip de operații în România.

Prin contrast, statul român solicită spitalelor private să realizeze operații pe cord cu 7.000 lei (circa 1.500 euro), în condițiile în care numai costul materialelor și aparaturii înseamnă 11.000 lei, iar state ca Bulgaria sau Republica Moldova decontează astfel de operații cu 2.500, respectiv 3.000 euro.

Conferința a fost organizată cu sprijinul Farmexpert, ADRFR, High Tech Systems & Software, Spitalul Monza și Terapia, cărora le mulțumim pentru participare

Luca Militello a mai opinat că programele naționale ar trebui desființate, iar alocările bugetare ar trebui distribuite pe principii concurențiale între sistemul public și cel privat. Potrivit lui Millitelo, în forma actuală, aceste programe sunt niște "invitații la corupție", el indicând ca exemplu o situație privind transplantul de ficat.

Spitalul Monza, la solicitarea mai multor factori din sietmul medical, a investit 1,1 miloane euro și s-a autorizat, după proceduri de 4 luni, la Agenția Națională pentru Transplant de ficat, care ar urma să fie realizat de echipa de medici de la Spitalul Fundeni, având în vedere că situația spitalului respectiv este critică. După toate aceste eforturi de timp și bani, Spitalul Monza nu a fost acceptat în Programul Național și, prin urmare, nu poate realiza transplanturi finanțate de la buget.  

Aceeași opinie cu privire la alocarea netransparentă a fondurilor publice în sistemul public de sănătate a avut-o și managerul lanțului Regina Maria, Fady Chreih. Potrivit acestuia, în timp ce spitalele private pot factura și dovedi contabil orice operație, acest lucru nu poate fi realizat în sistemul de stat.

Fady Chreih a arătat, la rândul său, că 90% din cifra de afaceri a lanțului Regina Maria provine din finanțare privată, în timp ce doar 10% este asigurată din relația cu casele de asigurări de sănătate. Chreih a arătat că investițiile private în domeniu sunt foarte mari, între 2010-2017, Regina Maria investind nu mai puțin de 50 milioane de euro doar în echipament și infrastructură medicală.

Nu în ultimul rând, Dr. Radu Lupu Gorduza, Country Manager Affidea România, parte din Grupul Affidea International, unul dintre cei mai mari investitori și operatori în cadrul Parteneriatelor-Public-Private (PPP) în domeniul sănătății din Europa, a ridicat la rândul său problema decontărilor, arătând că banii ar trebui să urmeze pacientul, astăzi aflându-ne însă departe de o concretizare a acestui principiu necesar.

Investițiile de stat nu sunt foarte stimulate, a punctat acesta, iar operatorii privați suplinează o mare parte din lipsele sistemului de stat.

Affidea International furnizează servicii medicale de top prin cele 150 de centre medicale de diagnostic imagistic de înaltă performanță, laboratoare de analize medicale și centre de tratament al cancerului proprii, folosind tehnologii specifice de ultimă generație la nivel mondial.

 

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
monza
spital
operatie
cord
cardiovascular
sanatate
pacienti