PROFIT HEALTH.forum Laurențiu Mihai, Asociația producătorilor de medicamente: Din România nu dispar doar medicamentele scumpe, dispar și genericele ieftine

PROFIT HEALTH.forum Laurențiu Mihai, Asociația producătorilor de medicamente: Din România nu dispar doar medicamentele scumpe, dispar și genericele ieftine
scris 21 mar 2017

Autoritățile au nevoie de know how în domeniu și de curaj pentru a opri dispariția medicamentelor de pe rafturile farmaciilor din România. Aceste calități lipsesc în acest moment, a atenționat Laurențiu Mihai, director executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), la PROFIT HEALTH.forum. Lipsa de acțiune face ca românii să fie privați nu doar de medicamentele inovative, scumpe, ci și de cele ieftine.

Orice stat poate invoca normele europene, care permit stoparea exporturilor pe segmentele unde există deficit de medicamente, spune directorul AOMGR. Cu toate acestea, statul român nu a luat o astfel de măsură, iar efectele nu au întârziat să apară.

Urmărește-ne și pe Google News

“Dacă medicamentele mai scumpe dispar de pe piața românească, prin exporturi paralele, din cauza prețurilor mici, cele mai accesibile dispar din cauza taxei claw back. Producătorii de medicamente generice sunt mult mai afectați de această taxă decât alți actori de pe piață. În primul rând, prețul genericului nu poate depăși 65% din prețul originalului, deși taxa este aplicată pe prețul întreg. În al doilea rând, adaosurile distribuitorilor și retailerilor sunt incluse în suma plătită de producător”, a declarat reprezentantul producătorilor de medicamente.

Pentru a specula diferențele importante de preț între tariful reglementat din România (cel mai mic din UE) și alte țări, mulți intermediari aleg să vândă medicamentele în alte țări. Exportul paralel, din cotele fixate pentru piața locală, a crescut cu trei cifre în ultimii ani, iar efectul direct a fost dispariția din farmaciile locale a produselor căutate la export.

Taxa claw back a fost introdusă în 2009 și rămâne încă o necunoscută, inclusiv pentru cei din domeniul farmaceutic. Colectarea acestei taxe a ajuns să devină o sursă importantă de venit pentru Casa de Asigurări de Sănătate, acesta fiind și motivul pentru care statul nu a renunțat încă la taxă, deși a promovat-o ca o măsură temporară.

Conferința este organizată cu sprijinul Farmexpert, ADRFR, High Tech Systems & Software, Spitalul Monza și Terapia, cărora le mulțumim pentru participare

viewscnt
Afla mai multe despre
profit health forum
medicamente