Fondurile de pensii private au reușit să recupereze pierderea consemnată în prima jumătate a anului la nivelul activelor, dar, în același timp, administratorii de pensii private vor încheia anul pe minus în privința veniturilor, grație unui act normativ care reduce comisioanele, a declarat Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), la Profit Financial.forum.
Conferința a fost organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
"Cred că industria pensiilor private a depășit momentul titlurilor de stat, care au avut un impact negativ în prima jumătate a anului asupra valorii activelor, după ce creșterea puternică a inflației a condus la scăderea semnificativă a prețurilor titlurilor de stat și, în contextul în care expunerea noastră pe acest tip de active se apropie de 70%, impactul a fost negativ. Ulterior, lucrurile au ajuns la un platou, iar luna noiembrie a adus o creștere de aproape 6% a activelor fondurilor de pensii, susținută de revenirea cotațiilor titlurilor de stat și burselor de valori. Practic, în doar o lună, am recuperat o pierdere care ajunsese la minus 8%", a afirmat Crăciun.
El a opinat că volatilitatea piețelor financiare nu poate fi evitată și aceasta ar trebui să fie morala anului 2022.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vodafone scumpește în România tariful la telefon, pentru clienții cărora nu le-a fost majorat costul în septembrie"Orice investiție în piețele financiare presupune preluarea volatilităților care există pe aceste piețe. Trebuie să înțelegem că performanță bună fără volatilitate nu se poate. Cea mai lipsită de volatilitate investiție este depozitul bancar. Nu cred că cineva și-ar fi dorit ca sumele atrase de fondurile de pensii să fie investite doar în depozite bancare. Cheia succesului de a performa peste rata inflației este și preluarea unei anumite doze de risc, care prespune inclusiv volatilitate. Cineva care își imaginează că putem avea risc minim și performanță maximă este naiv", a mai spus președintele APAPR.
Crăciun se așteaptă ca procesul de recuperare a performanței negative din prima parte a anului va continua.
"Cred că această evoluție va continua mai departe pentru că vârful inflației se va consuma cât de curând și, după scăderea inflației, mă aștept ca prețurile titlurilor de stat să crească, cu impact asupra performanței investiționale a fondurilor de pensii. În privința pieței de capital, incertitudinile rămân, dacă vom avea o creștere în continuare sau vor avea loc corecții. Piața titlurilor de stat, cel puțin, mă face să rămân optimist", a arătat reprezentantul asociației.
Dacă fondurile de pensii private parcurg un proces de recuperare, Crăciun crede că situația financiară a administratorilor se află într-un proces de deteriorare.
"Practic, anul acesta veniturile industriei, ale administratorilor de fonduri de pensii, vor înregistra o scădere de 40%, la care se adaugă încă 20% grație intrării în vigoare a unei OUG care anulează comisionul de intrare. Situația financiară a administratorilor este într-un proces de degradare, care nu poate conduce la consolidarea industriei. În plus, noi trebuie să facem investiții semnificative în digitalizarea activității și, într-un context al reducerilor veniturilor, nu știu cine se va grăbi să le pună în practică. De asemenea, se vorbește de o lege de plată a pensiilor private, care va prespune alte cheltuieli", a mai spus Crăciun.