Profit Financial.forum - UniCredit: Clienții sunt afectați de neintrarea în Schengen de mult timp. Deja aceste costuri sunt bugetate și asumate de clienți, nu a apărut acum un cost suplimentar

Profit Financial.forum - UniCredit: Clienții sunt afectați de neintrarea în Schengen de mult timp. Deja aceste costuri sunt bugetate și asumate de clienți, nu a apărut acum un cost suplimentar
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 12 dec 2022

Intrarea în Schengen va aduce un reviriment al unor activități economice și un impact pozitiv semnificativ în întreaga economie, estimează Adrian Pârvulescu, Director Corporate, UniCredit, la conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care participă cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința este organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

“Clienții sunt afectați de neintrarea în Schengen de mult timp. Deja aceste costuri sunt bugetate și asumate de clienți. Nu cred că acum a apărut un cost suplimentar. Dar cu siguranță intrarea în Schengen ar fi ajutat foarte mult acești clienți, pentru că ar fi putut să aloce resursele într-un mod diferit și ar fi putut să crească mai repede. Dacă intrăm – și speranța este să intrăm anul viitor cât mai curând – cred că se va vedea un reviriment al anumitor zone din economie și al anumitor tipuri de clienți. Cred că va fi un impact pozitiv semnificativ”, a afirmat Pârvulescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Cel mai slab debut în programul Fidelis. Subscrieri mai mici de 3 milioane de euro în prima zi a ofertei de titluri de stat pentru populație CITEȘTE ȘI Cel mai slab debut în programul Fidelis. Subscrieri mai mici de 3 milioane de euro în prima zi a ofertei de titluri de stat pentru populație

El a afirmat că se așteaptă ca Banca Națională să scadă dobânda de politică monetară și că inflația ar urma să coboare, spre jumătatea anului viitor, la o singură cifră. Cu toate acestea, sunt importante scenariile de risc realizate de bănci împreună cu clienții lor, pentru a înțelege riscurile la care aceștia sunt expuși în cazul unor noi creșteri de dobânzi, a afirmat el.

“Era banilor ieftini a trecut. Trebuie să ne ajustăm și să ne raportăm la realitatea curentă. Clienții evident simt această presiune a dobânzilor mai mari, a costurile de finanțare, simt presiunea inflației. Pe cealaltă parte, reducerea consumului îi impactează pe zona de profitabilitate. Împreună cu băncile vor găsi soluții să continue”, a afirmat Pârvulescu.

El a arătat, totodată, că rata creditelor neperformante era de circa 3% la jumătatea anului, iar gradul de provizionare ajunsese la “un nivel confortabil”, de 65%.

Nicușor Dan cere jumătate de miliard de lei de la bănci pentru căldura bucureștenilor la iarnă CITEȘTE ȘI Nicușor Dan cere jumătate de miliard de lei de la bănci pentru căldura bucureștenilor la iarnă

“Faptul că am avut mulți ani la rând perform foarte bune în sistemul bancar a făcut ca băncile să devină mult mai sigure, pentru că au crescut capitalurile, rezervele, ceea ce – în comparație cu criza din 2008 - face sistemul mult mai rezilient”, a apreciat reprezentantul UniCredit.

El spune, de asemenea, că digitalizarea reprezintă viitorul pentru sistemul bancar și că instituțiile de credit trebuie să se adapteze inclusiv celor mai tineri clienți, care trăiesc “lipiți de telefon”, și să promoveze canalele digitale.

“Marele șoc a trecut și acum trebuie doar să ne pregătim să lucrăm cu date concrete, cu date certe. În mod evident sunt mult lucruri care pot să apară, dar cred că suntem pregătiți să le facem față”, este concluzia optimistă a bancherului.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen unicredit conferință