Piața lactatelor a ajuns la aproape 1,5 miliarde euro în valoare, în 2020, cu un avans de 15% față de anul 2019, și aproximativ 631.000 de tone în volum, în creștere cu 11% față de anul 2019, au declarat pentru News.ro, reprezentanții Lactalis România și Artesana, care au mai spus că, în 2020, consumul local a crescut după ce au fost restricționate călătoriile și s-au întors românii din străinătate.
“Piața lactatelor a ajuns la aproape 1,5 miliarde euro în valoare, în 2020, cu un avans de 15% față de anul 2019, și aproximativ 631.000 de tone în volum, în creștere cu 11% față de anul 2019. Creșterea, în condițiile economice ceva mai austere față de anul precedent, vine pe fondul creșterii consumului și producției interne, determinate de pandemie. Pentru că include alimente de bază, proaspete, de termene de valabilitate relativ scurte si de foarte multe sortimente locale, tradiționale care nu pot fi produse decât local, piața lactatelor nu este atât de mult supusă globalizării, astfel că în situații cum este cea generată de pandemie, producția indigenă crește, iar exporturile scad. La această evoluție ascendentă s-a adăugat și creșterea consumului local, determinată de restricționarea călătoriilor și întoarcerea românilor din străinătate”, a declarat pentru News.ro, directorul general al Lactalis România, grupul care cuprinde companiile românești de lactate Albalact, Covalact și Dorna Lactate, Giampaolo Manzonetto.
În același timp, cofondatorul producătorului de lactate artizanale Artesana, Daniel Donici, a declarat pentru News.ro că piața produselor lactate a cunoscut o creștere constantă în ultimii ani, ajungând la o valoare de aproximativ 5,4 miliarde de lei în 2020. “Conform unui studiu Nielsen publicat la sfârșitul anului trecut, piața lactatelor a crescut valoric cu aproximativ 15% în 2020 față de anul anterior”, a completat Donici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evoluția pieței, incertă sub spectrul unui an imprevizibil
În viziunea lui Manzonetto este mai greu de spus cum vor evolua lucrurile în 2021, pentru că și anul acesta va domina o oarecare impredictibilitate, din cauza situației determinate de pandemie. Acesta susține că nu vom asista la evoluții spectaculoase în categorii.
Totodată, cofondatorul Artesana susține că este dificil ca din poziția de producător mic să estimeze evoluția pieței. “Uitându-ne la datele noastre interne, putem creiona o traiectorie a segmentul produselor fresh și ultra-fresh pe care activăm, unde simțim o creștere constantă a consumului. Astfel, bazându-ne pe cantitățile procesate în primul trimestu din 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut, observăm o creștere de 22% a volumelor de lapte procesate”, a mai afirmat Donici.
2020, un an bun pentru producătorii de lactate
Directorul general al Lactalis România a spus că grupul cu cele trei companii de lactate – Albalact, Covalact si Dorna Lactate – are o cotă de piață de 20% în volum și 19% în valoare, conducând astfel în clasamentul jucătorilor din industria lactatelor. La nivel de companii, Albalact este liderul industriei lactatelor încă din 2016.
CITEȘTE ȘI Destiny Park, cel mai mare complex de edutainment din România, își va deschide porțile în luna septembrieÎn ceea ce privește vânzările de produse lactate, Manzonetto susține că panica i-a determinat pe români să cumpere mai multe produse din această gamă.
“În termeni de vânzări, consumul de lactate s-a dublat în martie 2020 din cauza panicii și a tendinței de a stoca marfa mai puțin perisabilă, iar în piața lactatelor vorbim de consumul de produse de bază – lapte, unt, iaurt, smântână. Și vânzările companiilor din grupul Lactalis au înregistrat o creștere explozivă în lunile martie și aprilie, influențate în mod clar de situația specială. Cele mai mari creșteri în vânzări le-au avut produsele stocabile cu termen mai lung de valabilitate (produsele lactate UHT, unt) și produsele de bază (iaurtul)”, a explicat directorul general al Lactalis România.
Legat de rezultatele financiare din 2020 de la nivelul grupului, șeful Lactalis a declarat că datele nu sunt disponibile, deocamdată, pentru publicare, însă poate spune că a fost un an bun.
Și pentru micul producător Artesana, anul 2020 a fost unul bun deoarece a încheiat anul cu un profit de 1,13 milioane de lei, în creștere cu 93% față de 2019. În primul trimestru din 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei și un profit de aproximativ 120.000 lei.
În 2019, cei mai mari producători de lactate în funcție de cifra de afaceri au fost: Albalact(672 milioane de lei), Danone (612 milioane de lei) și Fabrica De Lapte Brașov (509 milioane de lei).
Laptele românesc, important pentru producători
Lactalis Romania, cu Albalact, Covalact si Dorna Lactate, este cel mai mare colector de lapte din România, cu aproximativ 250 de milioane de litri de lapte colectat și procesat anual, potrivit lui Manzonetto. Directorul Lactalis susține că grupul colectează lapte de la peste 200 de ferme mari din centrul si nordul țării și de la 1.500 de producători mici locali – prin centrele de colectare.
“Companiile românești din grupul Lactalis cumpără în continuare laptele local chiar la un preț cu 6 eurocenți pe litru mai mare decat laptele spot, tocmai pentru a suține producția și agricultura locală. De asemenea, am ales să nu renunțăm la niciun contract cu fermierii locali chiar și în situația în care programul Laptele școlar s-a întrerupt ca urmare a închiderii școlilor în perioada stării de urgență sau de alertă, măsură care a afectat în mare măsură și activitatea noastră de producție. În plus, desfășurăm și un program de subvenționare a fermierilor prin acordarea de avansuri, pentru a-i sprijini”,a mai spus directorul general al Lactalis.
Donici susține că firma pe care o conduce colectează și procesează doar lapte românesc de la fermele mici și mijlocii din regiunea de sud-est a țării. “În 2020, am colectat aproximativ 2.500 tone de lapte de vacă și de capră, în creștere cu 32% față de 2019. În primul trimestru al acestui an, am colectat aproximativ 660 de tone de lapte, cu 22% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2020”, a mai spus cofondatorul Artesana.
Potrivit Institutului Național de Statistică, cantitatea de lapte de vacă pe care au colectat-o, în 2020, unitățile procesatoare de la exploatațiile agricole și centrele de colectare a fost 1,13 milioane de tone, în creștere cu 1,1% față de 2019.