Producătorii de țigări așteaptă instalarea noului Guvern pentru a lua decizii privind prețurile în 2017

Producătorii de țigări așteaptă instalarea noului Guvern pentru a lua decizii privind prețurile în 2017
scris 28 dec 2016

Producătorii așteaptă instalarea noului Guvern și reglementările ce vor fi adoptate de acesta pentru a lua decizii în privința prețurilor țigaretelor în anul următor. Directorul de comunicare al producătorului de țigarete JTI pentru România, Moldova și Bulgaria, Gilda Lazăr, a declarat pentru News.ro că "viitoarele prețuri ale țigaretelor vor depinde în mare măsură de regimul fiscal, dar și de evoluția cadrului de reglementare".

În România, JTI deține peste un sfert din piața de țigarete.

Urmărește-ne și pe Google News

”Ceea ce ne dorim este stabilitate legislativă și predictibilitate fiscală și asta sperăm de la viitorul Guvern”, a spus Lazăr, pentru News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prețul țigaretelor include, într-o proporție mare, taxe impuse de stat. Astfel, acciza și TVA reprezintă 75-80% din prețul unui pachet de țigarete în România.

”Prețurile țigaretelor sunt determinate, în primul rând, de nivelul taxării. Anul viitor, știm cu siguranță că va scădea TVA cu 1% dar, pentru țigarete, această scădere va fi compensată cu o creștere a accizelor de la 1 ianuarie. Apoi, în aprilie, ar urma să se reașeze acciza în funcție de inflație. Potrivit Codului Fiscal, pentru că nu am avut inflație, nivelul total al accizei va rămâne același, însă se va recalcula componenta specifică, pe baza prețului mediu ponderat al anului anterior. Sunt aspecte destul de tehnice”, a explicat Lazăr.

Producătorii de țigarete spun că nu știu cu ce program va veni Guvernul viitor și nici cum vor fi acoperite cheltuielile bugetare suplimentare antamate în acest an electoral.

”Deocamdată, așteptăm noul Guvern, așteptăm programul de guvernare. Sperăm să avem, în sfârșit, transparență, dialog constructiv și perspective de stabilitate pe termen lung și, în funcție de asta, să ne construim planurile pe fundamente solide", a menționat reprezentantul JTI.

Producătorii de țigări prezenți în România consideră că 2016 a fost un an dificil din cauza impredictibilității legislative.

STUDIU Franceza a urcat pe locul al treilea în topul celor mai vorbite limbi din lume în domeniul afacerilor CITEȘTE ȘI STUDIU Franceza a urcat pe locul al treilea în topul celor mai vorbite limbi din lume în domeniul afacerilor

"Întârzierea voită a transpunerii Directivei tutunului de către specialiștii executivului tehnocrat, în dubla și paradoxala lor calitate de experți guvernamentali și activiști antitutun, ne-a îngreunat foarte mult activitatea, cu costuri substanțiale. Au fost afectate managementul lanțului de aprovizionare, planificarea producției, managementul stocurilor și distribuției și, implicit, plata taxelor, ANAF înregistrând fluctuații mari la încasările din accize", sa menționat Lazăr.

Potrivit JTI, întârzierea transpunerii Directivei tutunului în legislația românească nu a generat neapărat pierderi financiare, ci nesiguranță și instabilitate.

”După cum ați văzut, prețurile țigaretelor au crescut anul acesta, dar a fost un coșmar să planificăm producția și stocurile. A fost extrem de frustrantă lipsa transparenței și a dialogului dintre autoritățile de reglementare și o industrie care este al doilea mare contribuabil la bugetul României și al doilea mare exportator", a afirmat Gilda Lazar.

Producătorii de țigarete dau exemplul Bulgariei, unde instituțiile guvernamentale au comunicat deschis și eficient, adoptând din timp și fără artificii proiectul de transpunere a Directivei.

În schimb, ministerele Economiei și Finanțelor din România au acționat fără a consulta sectorul, iar ”coșmarul nu s-a încheiat”, subliniază reprezentanții sectorului.

Astfel, urmează să fie aprobate normele de aplicare și încă 35 de ordine de ministru care să detalieze cum va fi aplicată legea, deși aceasta a intrat în vigoare și produce efecte de pe 10 decembrie, când a fost oprită producția conforma prevederilor anterioare.

Stocurile produse până la 10 decembrie urmează a fi epuizate până pe 20 mai 2017.

Cota de piață a JTI România a continuat să se consolideze, iar cifra de afaceri și profitul sunt pe trend ascendent, rezultatele financiare  pe 2016 urmând a fi comunicate oficial în mai, potrivit reprezentnaților companiei.

JTI face parte din Grupul Japan Tobacco, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun. Compania are circa 26.000 de angajați la nivel mondial și operațiuni în peste 120 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret pachete tigari
gilda lazar