Prețurile de transfer, val de controale: La ce trebuie să se aștepte companiile?

Prețurile de transfer, val de controale: La ce trebuie să se aștepte companiile?
scris 11 sep 2016

Un val de controale ANAF va viza, pe final de an, prețurile de transfer, o arie considerată cu risc fiscal ridicat, iar strategiile companiilor vor trebui remodelate, în acest context, pentru a evita riscurile de ajustare a bazei impozabile de către organele fiscale, arată o analiză a companiei de consultanță fiscală Contexpert.

“Interesul autorităților pentru această zonă este în creștere, cu precădere pentru că guvernele din toată lumea cooperează în domeniul taxării pentru a reuși să impoziteze profiturile acolo unde sunt obținute și unde are loc activitatea economică. Recent, guvernul a aprobat memorandumul BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) care țintește schemele de optimizare a profiturilor utilizate de companiile multinaționale sau de grupurile de companii”, explică Andreea Steinhart, partener Contexpert. Ea precizează că prețurile de transfer au impact asupra întregii configurări a activității companiei. De exemplu, având în vedere că prețurile de transfer influențează modul în care venitul impozabil este distribuit în alte țări, cu diferite rate de impozitare, sunt afectate veniturile acționarilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru 2017, consultanții Contexpert anticipează că verificările în zona prețurilor de transfer se vor intensifica, mai ales în contextul în care marii contribuabili vor fi obligați să întocmească dosarul prețurilor de transfer, dacă depășesc anumite praguri de semnificație a tranzacțiilor realizate în 2016, până pe 25 martie, dată până la care trebuie depusă declarația de impozit pe profit.

Astfel, analiza companiei indică cine și cum trebuie să întocmească dosarul prețurilor de transfer. Obligația este prevăzută în Ordinul 442/2016. Sunt vizați marii contribuabili care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu următoarele praguri de semnificație:

  • 200.000 euro, exclusiv TVA în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare;
  • 250.000 euro, exclusiv TVA în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate;
  • 350.000 euro, exclusiv TVA în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale

Din 2017, aceste categorii trebuie să aibă dosarul pentru tranzacțiile efectuate în 2016, până la termenul de depunere a declarației anuale de profit, respectiv 25 martie, arată Andreea Steinhart.

Harta salariilor: Câștigurile medii nete au depășit 2.200 lei în Capitală și în trei județe în luna iunie CITEȘTE ȘI Harta salariilor: Câștigurile medii nete au depășit 2.200 lei în Capitală și în trei județe în luna iunie

Obligația le revine și celorlalți contribuabili, la solicitarea organului de inspecție fiscală, în cadrul unei inspecții fiscale astfel:

  • contribuabilii/plătitorii din categoria marilor contribuabili, care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate sub nivelul pragurilor de semnificație de 200.000 euro, 250.000 euro și 350.000 euro, dar peste cele menționate pentru alte categorii de contribuabili (50.000 euro, 100.000 euro)
  • contribuabilii/plătitorii din categoriile contribuabililor mici și mijlocii, care derulează tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu oricare din pragurile de semnificație:
  • 50.000 euro, exclusiv TVA, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare;
  • 50.000 euro, exclusiv TVA, în cazul tranzacțiilor privind serviciile primite/prestate;
  • 100.000 euro, exclusiv TVA, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale.

Totodată, au obligația documentării respectării principiului valorii de piață, în cadrul unei inspecții fiscale, conform regulilor generale prevăzute de reglementările financiar-contabile și fiscale în vigoare, contribuabilii/plătitorii care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate sub oricare din pragurile de semnificație menționate în ordin.

Termenul pentru prezentarea dosarului pentru contribuabilii mici și mijlocii și pentru mari contribuabili care nu au atins pragul de semnificație pentru care dosarul este obligatoriu să fie întocmit până la data depunerii declarației de impozit pe profit, este între 30 și 60 zile calendaristice cu posibilitatea unei prelungiri de 30 de zile, o singură data.

Andreea Steinhart explică ce trebuie să conțină, de principiu, dosarul prețurilor de transfer? În principal dosarul conține aspecte privind:

  • Structura organizatorică a grupului, legală și operațională, inclusiv participațiile, istoricul și datele financiare ale grupului;
  • Descrierea generală a activității grupului, strategia de afaceri, inclusiv schimbările din strategia de afaceri față de anul fiscal precedent
  • Descrierea și implementarea aplicării metodologiei prețurilor de transfer în cadrul grupului
  • Prezentarea generală a tranzacțiilor între persoane afiliate
  • Prezentarea deținătorilor de active necorporale, din cadrul grupului (patent, nume, know-how etc.) și redevențele plătite sau primite etc;
  • Analiza funcțională și analiza economică pentru tranzacțiile derulate de entitatea românească cu entitățile afiliate.
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
preturi de transfer
controale