Președintele Klaus Iohannis depune jurământul în fața Camerelor reunite ale Parlamentului

Președintele Klaus Iohannis depune jurământul în fața Camerelor reunite ale Parlamentului
scris 21 dec 2019

Plenul Parlamentului se reunește, sâmbătă, într-o ședință solemnă, în care președintele Klaus Iohannis, reales pentru un nou mandat de cinci ani, depune jurământul. Au fost invitații foștii șefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, dar și Guvernul, judecătorii CCR, Patriarhul Daniel și reprezentanții Casei Regale.

Ședința solemnă începe la ora 14.00, când președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, citește hotărârea prin care a fost validată alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful statului depune jurământul la începutul celui de-al doilea mandat și va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Tranzacție de 1 milion de euro: Grupul german Kathrein își consolidează cota în Romkatel București CITEȘTE ȘI Tranzacție de 1 milion de euro: Grupul german Kathrein își consolidează cota în Romkatel București

În cadrul cereoniei va fi citită Declarația Parlamentului cu privire la depunerea jurământului, iar Patriarhul Daniel va binecuvânta învestirea președintelui.

La evenimentul solemn au fost invitați foștii președinți Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, dar și premierul, miniștrii, judecătorii CCR, reprezentanții Casei Regale, dar și reprezentanți ai iferitor culte religioase

Au mai fost invitați șefii unor instituții, între care Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Avocatul Poporului, șefii SPP, STS, SRI și SIE, dar și guvernatorul BNR, MUgur Isărescu.

Vor mai lua parte la ceremonie șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

Șeful Alstom România: Fără garanții ferme că primim restanțe, serviciile de mentenanță Metrorex vor înceta și funcționarea metroului devine incertă după Revelion. Risc major ca trenurile să rămână în depou CITEȘTE ȘI Șeful Alstom România: Fără garanții ferme că primim restanțe, serviciile de mentenanță Metrorex vor înceta și funcționarea metroului devine incertă după Revelion. Risc major ca trenurile să rămână în depou

Curtea Constituțională a României a validat, în 28 noiembrie, rezultatul alegerilor prezidențiale, într-o ședință solemnă.

Potrivit articolului 82 din Constituție, candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!".

Mandatul Președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

Klaus Iohannis a fost votat de 6.509.135 de alegători, reprezentând 66,09% dintre cei care s-au prezentat la urne.

Numărut total al alegătorilor care au votat în al doiea tur de scrutin a fost 10.031.762, reprezentâmd o prezență de 54,86%.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
ion iliescu
emil constantinescu
traian basescu