O bancă controlată de gigantul american HP ar putea încasa de la Poșta Română despăgubiri de 1,05 milioane de euro pentru că operatorul poștal național nu a returnat, la finalizarea unui contract semnat în aprilie 2008, echipamentele IT închiriate prin leasing operațional pe o perioadă de trei ani.
Despăgubirile reprezintă pierderile pe care Hewlett - Packard International Bank PLC (Irlanda) le-a înregistrat, după terminarea contractului, din cauza imposibilității utilizării echipamentelor IT pe care Poșta Română nu le-a returnat.
Banca a finanțat contractul de leasing operațional încheiat de HP Europe Finance Limited (Irlanda) cu Poșta Română.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Admite în parte cererea. Obligă pârâta să restituie Hewlett - Packard International Bank PLC echipamentele care au făcut obiectul contractului de leasing operațional înregistrat la pârâtă sub nr. 101/1897/09.04.2008. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1.045.832,64 euro, în lei la cursul BNR valabil la data plății efective, reprezentând contravaloare lipsei de folosință/beneficiul nerealizat. Obligă pârâta la plata către reclamantă a dobânzii legale aferente acestei sume calculată de la data de 01.01.2012 până la data plății efective. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 172.577,95 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în 15 zile de la comunicare”, se arată pe pagina web a Tribunalului București.
Potrivit datelor instanței, cererea nu a fost încă depusă de niciuna dintre părți.
Banca grupului Hewlett-Packard (HP), unul din primii trei mari producători mondiali de PC-uri, a fost reprezentată în proces de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
Conform datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro, Poșta Română a atribuit asocierii formate din HP Europe Finance Limited și fosta Romtelecom (în prezent Telekom Romania Communications) un contract de leasing operațional de 8,33 milioane de euro (fără TVA).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poștașul nu mai sună de două ori, cu pensiaAtribuit în aprilie 2008, contractul a prevăzut furnizarea, pentru o perioadă de trei ani, a unui număr de 1.150 servere, 3.400 calculatoare, 2.300 imprimante, 30 laptopuri, 1.435 riboane și 315 tonere.
Asocierea a fost singurul ofertant în cadrul licitației organizate de operatorul poștal național.
Echipamentele IT au înlocuit o parte din vechile calculatoare ale Poștei Române. De asemenea, au fost dotate și alte oficii poștale cu tehnică de calcul.
Contractul este menționat în raportul Curții de Conturi pe anul 2008, care a constatat, în urma unui control, neinstalarea în totalitate a echipamentelor IT închiriate prin leasing operațional.
CITEȘTE ȘI Instanța obligă Telekom să elimine taxa pentru rezilierea anticipată a abonamentelor de telefonieÎn acest contract, fosta Romtelecom a furnizat echipamentele IT și HP Europe Finance Limited a fost proprietarul (locatorul) acestora.
“Deși contractul de leasing încheiat cu HP Europe Finance a expirat, tehnica de calcul nu a fost înapoiată finanțatorului, fiind înregistrată în conturile de imobilizări. La data expirării contractului de leasing, bunurile erau amorizate integral astfel încât în bilanț valoarea lor este zero”, se arată în situațiile financiare ale Poștei Române aferente anului 2014.
De asemenea, în document se arată că Poșta a înregistrat un provizion pentru litigii de 8,85 milioane de lei.
"În prezent se desfășoară o expertiză judiciară pentru stabilirea uzurii reale a acestor echipamente", se precizează în situațiile financiare ale operatorului.
Cu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.
În 2014, compania a avut venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei. Statul este majoritar, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, care deține 75% din acțiuni, iar o participație de 25% revine Fondului Proprietatea.