Este o nouă zi de proteste și greve la nivel național în Franța din cauza reformei controversate a pensiilor, iar primele incidente au izbucnit deja la Paris, în cursul după-amiezii, în special în jurul restaurantului La Rotonde, unde Emmanuel Macron a sărbătorit prima dintre victoriile sale prezidențiale, relatează TF1 și Le Figaro.
Pompierii au intervenit de urgență, după ce prelata restaurantului La Rotonde, aflat în arondismentul 14 al Parisului, a luat foc în timp ce protestatarii se confruntau cu forțele de ordine și aruncau în jandarmi cu pietre, petarde, artificii și vopsea, arată news.ro.
Potrivit TF1, o fumigenă aruncată de un manifestant a aprins prelata roșie a celebrei braserii. De asemenea, o stație de autobuz din apropiere de restaurant a fost vandalizată.
Anterior, prefectura poliției Parisului avertizase că un "grup de mare risc" este prezent pe bulevardul Montparnasse, la intersecția cu strada Vavin.
"Petardele sunt tot mai multe, protestatarii aruncă bucăți de bitum spre forțele de ordine, care s-au grupat la colțul unei străzi", a relatat corespondentul Le Figaro. Huliganii aruncă, de asemenea, cu diverse obiecte spre braseria La Rotonde, unul dintre restaurantele preferate ale lui Emmanuel Macron, care este protejat de forțele de ordine.
Manifestația era tensionată și la Nantes, iar baricadele din cauciucuri cărora li s-a dat foc, ridicate pe autostradă, au creat ambuteiaje importante la Lyon.
În timp ce reforma pensiilor, care crește vârsta legală de pensionare la 64 de ani, a fost adoptată definitiv prin asumarea răspunderii guvernamentale, sindicatele continuă să se lupte cu guvernul și încearcă să relanseze mișcarea protestatară, în timp ce președintele Emmanuel Macron este în vizită în China.
Amploarea manifestațiilor părea însă să fie mai mică, joi, față de 28 martie, însă protestele par a fi mai tensionate și mai violente.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cormoranii nu mai au nicio scăpare în noul mandat al lui Petre DaeaÎnainte de începerea manifestației de la Paris, 181.000 de persoane mărșăluiseră pe străzile Franței, față de 231.000 la 28 martie la aceeași oră și 425.000 la 7 martie, când a fost o zi record de mobilizare sindicală.