VIDEO Guvernul a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu localele

VIDEO Guvernul a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu localele
scris 8 mar 2024

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, fiind actul normativ care comasează alegerilor europarlamentare cu localele în data de 9 iunie. Astfel, perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 și se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, prevede OUG.

Președintele AEP Toni Greblă a precizat că un element de noutate este pentru votul în străinătate și anume listele suplimentare care erau consemnate cu pixul sunt acum consemnate electronic, prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Astfel lista suplimentară pentru cetățenii români din străinătate e generată electronic, ceea ce duce la economisirea timpului și păstrarea acurateții, a mai explicat Greblă, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Comisia Europeană a prezentat prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire și securitatea Europei CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a prezentat prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire și securitatea Europei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 poate fi accesată AICI.

Greblă a mai precizat că ordonanța are simple ajustări tehnice și „care sunt necesare pentru organizarea și desfășurarea alegerilor și am fost preocupați de creșterea gradului în care cetățenii pot să își exercite votul, de mărirea termenelor în care competitorii electorali pot să depună candidaturi, deci nu am restrâns niciun termen, niciun drept în nicio situație, ci dimpotrivă am căutat să le lărgim”.

Casa Albă anunță: Biden a semnat un proiect de lege pentru a evita închiderea Guvernului CITEȘTE ȘI Casa Albă anunță: Biden a semnat un proiect de lege pentru a evita închiderea Guvernului

„Una dintre modificări privește organizarea votului în străinătate. S-a renunțat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul și semnătura celui care vota, acum folosind SIMPV, o aplicație, lista suplimentară pentru cetățenii români rezidenți în străinătate se generează electronic și se câștigă și timp și acuratețe, pentru că un cetățean care a votat o dată în străinătate nu poate să mai voteze în altă secție din țară sau din străinătate”, a afirmat Toni Greblă, în conferința de presă de la finalul ședinței de vineri a Guvernului.

Acesta a adăugat că această OUG are modificări doar cu privire la chestiunile tehnice care țin de organizarea și desfășurarea alegerilor, și „am fost preocupați de creșterea gradului în care cetățenii pot să își exercite votul, de mărirea termenelor în care competitorii electorali pot să depună candidaturi”.

DOCUMENT Așteptări euforice ale Guvernului la încasări din turism. Multiplicare bazată pe scumpiri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Așteptări euforice ale Guvernului la încasări din turism. Multiplicare bazată pe scumpiri

„Acum câteva cuvinte pe scurt despre cuprinsul ordonanței. În primul rând, adoptând ordonanța de urgență, am fost preocupați să respectăm Constituția, recomandările Comisiei de la Veneția și bunele practici în materie electorală, astfel încât nu am modificat ceea ce se cheamă legislație electorală. Am făcut modificările numai în ceea ce privește chestiunile tehnice care țin de organizarea și desfășurarea alegerilor. Atât Comisia de la Veneția, cât și Constituția României, practica Curții Constituționale nu recomandă modificări legislative, ale legislației electorale. De aceea am făcut simple ajustări tehnice care sunt necesare pentru organizarea și desfășurarea alegerilor și am fost preocupați de creșterea gradului în care cetățenii pot să își exercite votul, de mărirea termenelor în care competitorii electorali pot să depună candidaturi, deci nu am restrâns niciun termen, niciun drept în nicio situație, ci dimpotrivă am căutat să le lărgim”, a completat președintele AEP.

El a oferit și un exemplu în acest sens și anume perioada în care pot fi desfășurate activitățile care duc la obținerea unui rezultat final a fost mărită de la 75 la 90 de zile.

„Vă dau un singur exemplu: perioada electorală, cea în care pot fi desfășurate activități care duc la obținerea unui rezultat final a fost mărită de la 75 la 90 de zile și pentru alegerile locale, tocmai pentru a da posibilitate în plus, un timp în plus competitorilor electorali să poată să își organizeze activitatea în așa fel încât să poată să depună candidaturile, semnăturile, ș.a.m.d., inclusiv cu 30 de zile înainte să poată să fie declanșată campania electorală”, a conchis Toni Greblă.

Primăria Capitalei vrea să crească salariile angajaților CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei vrea să crească salariile angajaților

Prin urmare, aegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, precum și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se vor desfășura în aceeași zi, duminică, 9 iunie 2024, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată de Executiv.

Aceste alegeri vor fi organizate în conformitate cu dispozițiile prezentei ordonanțe de urgență, a prevederilor Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, mai explica Guvernul, în comunicatul de presă.

Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie 2024 vor începe la data de 12 martie 2024 și se vor încheia în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea 1.

Având în vedere gradul ridicat de complexitate al operațiunilor subsumate organizării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, a fost extinsă perioada electorală aferentă acestei categorii de scrutin, astfel încât să înceapă în același termen cu cel prevăzut la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European pentru a asigura buna îndeplinire a atribuțiilor ce revin entităților publice implicate.

Boloș despre Roșia Montană: Poate avem surpriza unei decizii nemonetare, care obligă România să continue exploatarea. Proces și sumă care ne dau fiori CITEȘTE ȘI Boloș despre Roșia Montană: Poate avem surpriza unei decizii nemonetare, care obligă România să continue exploatarea. Proces și sumă care ne dau fiori

De asemenea, ordonanța prevede înființarea pentru cele două tipuri de scrutin a: Biroului Electoral Central, biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, birourilor electorale de circumscripție județeană, biroului electoral de circumscripție a Municipiului București, birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală, birourilor electorale de circumscripție ale sectoarelor Municipiului București și birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și din străinătate. Actul normativ mai cuprinde și modalitatea de desemnare a membrilor, respectiv a președintelui și locțiitorului Biroului Electoral Central, modalitatea de desemnare a membrilor, respectiv a președintelui și locțiitorului biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, componența birourilor electorale de circumscripție județeană, orășenească, municipală, comunală, respectiv biroul electoral de circumscripție a Municipiului București și birourile electorale de circumscripție ale sectoarelor Municipiului București, precum și componența birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară.

Totodată, actul normativ prevede că o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de consilier local, de consilier județean, de primar sau de președinte al consiliului județean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Guvernul va stabili, prin hotărâri, în următoarea perioadă calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor, mecanismul, beneficiarii, precum și numărul de zile pentru care se acordă indemnizațiile, precum și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor.

Fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru cele două scrutine electorale vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetele Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv și pentru instituțiile prefectului, Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică, respectiv pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Manifestații în Argentina pentru „urgența alimentară”. Guvernul Milei a creat o stare de sărăcie critică CITEȘTE ȘI Manifestații în Argentina pentru „urgența alimentară”. Guvernul Milei a creat o stare de sărăcie critică

Modelele ștampilelor electorale și modelul timbrului autocolant se stabilesc prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente, cu avizul Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 10 zile de la începerea perioadei electorale, mai arată sursa citată.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
alegeri