Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită astăzi cu onoruri militare de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
VIDEO MAI JOS. IMAGINI FOTO POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO (Inquam Photos / Octav Ganea)
CITEȘTE ȘI Averile miniștrilor Cabinetului Ciucă: Bijuterii, opere de artă, case, mașini, timbre. Premierul are pensie militară mai mare decât veniturile de la guvernPotrivit Administrației Prezidențiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi șefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 - 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cadrul întrevederii, președintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, precizează sursa citată.
Pe lângă tema susținerii parcursului european al Chișinăului, vor fi discutate evoluțiile regionale în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.
UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că războiul a destabilizat piața energetică și cu ea securitatea energetică a Moldovei. Ea a arătat că Moldova vrea să cumpere gaze din România și este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând, pentru a se asigura că oamenii nu vor îngheța la iarnă și pentru a ține stabilitatea socială în țară.
”În februarie, Guvernele țărilor noastre au avut o ședință comună care a pus bazele mai multor proiecte bilaterale importante. În iunie, și Parlamentele s-au convocat într-o ședință comună iar cooperarea dintre comisiile parlamentare este la fel, una foarte bună. Sunt convinsă că dialogul dintre instituțiile noastre se va intensifica și mai mutl, pe măsură ce Republica Moldova va avansa pe calea aderării la UE”, a spus președintele Republicii Moldova.
CITEȘTE ȘI Firma unui consilier al premierului Ciucă a preluat insolvența Romelectro și anunță că vrea renegocierea contractului construirii centralei Iernut cu compania de stat RomgazMaia Sandu a mai arătat că ”experiența României în acest domeniu le va fi foarte utilă”.
”Vă mulțumim pentru faptul că ne-ați sprijin în demersul nostrul european. Suntem foarte recunoscători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie și pentru vocea României care a răsunat puternică, la Bruxelles, în susținerea acordării Moldovei a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE”, a afirmat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a precizat că ”integrarea europeană va înseamna pentru Moldova consolidarea unei societăți ghidate de supremația legii și de respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogată și prosperă piață, investiții și noi oportunități pentru cetățeni”.
CITEȘTE ȘI Război Ucraina - Vaccinați împotriva COVID spun că Rusia este vinovată, nevaccinați acuză SUA și NATO”Sprijinul României este cu atît mai prețios cu cât el vine atunci când îl așteptăm mai mult”, a spus președintele Maia Sandu, arătând că de mai bine de 5 luni trăiesc cu ororile războiului, alături”. ”Războiul Rusiei asupra Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine. Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război. Războiul a destabilizat piața energetică și cu ea securitatea energetică a Moldovei”, a spus Maia Sandu în declarație.
Președintele Republicii Moldova a declarat că ”inflația record, datorată în special creșterii bruște a prețurilor la energie și carburanți, afectează capacitatea de cumpărare a cetățenilor noștri și pune presiune mare pe producători, mulți dintre care au pierdut și piețele de desfacere din est”.
”În acest an, suntem loviți și de secetă care pune în pericol munca agriculturorilor. Combinația de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru țara mea, o povară pe care nu o putem duce singură. Apreciem rolul României care, alături de Germania și Franța, a cofondat platforma de sprijin pentru Moldova, în cadrul căreia partenerii noștri de dezvoltare din toată lumea ne oferă sprijin țintit pentru problemele cu care ne confruntăm, dar situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative, pentru a păstra stabilitatea țării și a trece cu bine de iarnă”, a mai spus Maia Sandu.
CITEȘTE ȘI Algeria, supărată pe Spania din cauza unui diferend politic, anunță suspendarea livrărilor de gazEa a menționat că țara sa are nevoie de ”soluții pentru securitate energetică acum”.
”Vrem să cumpărăm gaze din România și este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a ne ține stabilitatea socială în țară”, a afirmat președintele moldovean.
”Suntem o țară mică, vulnerabilizată de război, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț, raportat la venit, pentru energie, din toată Europa. Pentru gaz, plătim deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc consumatorii din România. Republica Moldova, la fel ca toată Uniunea Europeană, depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusive la gaze naturale, și caută soluții de substituire pentru această iarnă a gezelor cu păcura, lemne sau cărbune”, a spus Maia Sandu.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că relația noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucraine. Șeful statului a arătat că în discuții au abordat modalitățile în care efectele acestui război pot fi resimțite cât mai puțin de către cetățeni Republicii Moldova.
Președintele României a afirmat că îi face plăcere să primească astăzi vizita Maiei Sandu, la București, aici, la Cotroceni.
”Am avut discuții foarte consistente, aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral. Cum este și firesc ținând cont de legăturile profunde, trainice și sincere existente între România și Republica Moldova, ne coordonăm îndeaproape și identificăm împreună cele mai bune soluții și căi de urmat. Relația noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Așadar, în discuțiile de astăzi, am abordat modalitățile în care efectele acestui război pot fi resimțite cât mai puțin de către cetățenii Republicii Moldova”, a spus președintele.
Klaus Iohannis a afirmat că a felicitat-o pe Președinte republicii Moldova pentru obținerea de către Republica Moldova, cu prilejul Consiliului European din iunie, a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
”Este o reușită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reușită pentru care și România a luptat, pentru că și pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă. Vă asigur, doamnă Președinte, că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune. Drumul pe care Chișinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, știm că nu este unul ușor”, a spus el.
Șeful statului a mai arătat că ”parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept și către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene”.
”Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, și lansată de către miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței, este un instrument care a reușit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european și internațional pentru Chișinău”, a arătat președintele României.
Klaus Iohannis a menționat că cea de-a doua ediție a Conferinței Platformei de Sprijin, desfășurată luna aceasta la București, a avut rezultate substanțiale.
”România a sprijinit activ și demersurile recente la nivel european de susținere a economiei Republicii Moldova în actualul context. Printre acestea se numără măsurile pe linia liberalizării comerțului cu Republica Moldova pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri. În cadrul consultărilor noastre am abordat, evident, și subiectul securității energetice a Republicii Moldova. După cum cunoașteți, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populația resimte deja șocurile creșterilor masive ale prețurilor la gaze naturale și energie electrică”, a spus președintele.
Iohannis a mai arătat că au trecut în revistă evoluțiile pe acest subiect și opțiunile de sprijin în plan bilateral.
”În context, am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție. Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creșterea consistentă a schimburilor comerciale”, a afirmat președintele Iohannis.
”Doamnă Președinte, vă asigur că România va continua să se implice în acordarea și mobilizarea de asistență concretă în beneficiul Republicii Moldova. Urmărim ca Republica Moldova să poată depăși cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă și să transpună în practică în mod eficient reformele ambițioase asumate de autoritățile de la Chișinău”, i-a transmis Klaus Iohannis maiei Sandu.
Șeful statului a ținut să precizeze că, în ceea ce privește Acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, se bucură să constate că implementarea acestuia a fost deja demarată prin patru mari proiecte care vizează achiziția de autobuze școlare, investiții în infrastructura de apă și canalizare, în domeniul mass-media și, respectiv, în dotarea laboratoarelor școlare. ”Acestea sunt proiecte cu impact direct pentru cetățenii Republicii Moldova”, a completat el.
”În încheiere, îi mulțumesc doamnei Președinte pentru discuția foarte bună și reiterez sprijinul deplin al României în demersurile ample de reformă democratică, de modernizare și integrare europeană întreprinse de autoritățile din Republica Moldova”, a arătat Klaus Iohannis în final.
"Președintele Klaus Iohannis va evidenția asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă, și vor fi discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe. Totodată, va fi punctată importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania și Franța, cu relevanță solidă atât sub aspect politic, cât și pe dimensiunea de dezvoltare, menit să mențină Republica Moldova în atenția prioritară a donatorilor și să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităților de la Chișinău în ceea ce privește reformelor necesare integrării europene", menționează Administrația Prezidențială.
Cei doi președinți vor aborda și teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova și cooperarea sectorială în domenii cheie.
Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanțiale a dialogului și cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât și în plan guvernamental și parlamentar, în spiritul comunității de limbă, cultură și istorie împărtășite de cele două țări, precum și al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
După primirea la Palatul Cotroceni, președintele Republicii Moldova va avea o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar apoi se va întâlni cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și vicepreședintele cu atribuții de președinte al Senatului, Alina Gorghiu.