Firma de administrare judiciară Euro Insol, la care practician coordonator este Remus Borza, consilier onorific pe probleme economice al premierului Nicolae Ciucă, a fost desemnată de către Tribunalul București drept administrator judiciar al Romelectro, una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetic, aflată în insolvență, și că are ca prioritate ajungerea la o înțelegere cu compania de stat Romgaz pentru ca Romelectro să continue să lucreze la construirea noii centrale Romgaz de la Iernut.
Instanța de judecată a confirmat astfel decizia din mai a adunării creditorilor Romelectro, de desemnare a Euro Insol în calitate de administrator judiciar. Decizia a fost luată atunci cu voturile Eximbank, CEC Bank și Romelectro Investment Development, care dețin cumulat 53,6% din creanțele cu drept de vot.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Prioritatea noastră este ca, în cel mai scurt timp, să reușim să renegociem cu Romgaz contractul construcției centralei electrice pe gaz de la Iernut. Este o centrală de mare putere, de 430 MW, cu regim de funcționare în bandă, adică 365 zile/an și cu o producție de peste 3.000.000 MWh/an, adică peste 7% din consumul național de energie. Punerea în funcțiune a acestui obiectiv strategic va conduce la atenuarea prețului la electricitate, cu efecte favorabile atât pentru economie, cât și pentru populație", a declarat Borza, care a gestionat și insolvența Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, și i-a consiliat și pe foștii premieri Viorica Dăncilă, Ludovic Orban și Florin Cîțu.
Contractul de execuție la cheie a centralei, încheiat în 2016 de către Romgaz cu consorțiul Duro Felguera-Romelectro, a fost reziliat vara trecută de către producătorul român de gaze, din cauza întârzierilor repetate.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Economia SUA s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând, neoficial, începutul unei recesiuni. Powell a transmis însă că nu crede că SUA se află în recesiuneGuvernul a adoptat în primăvară o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, pentru a permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului noii centrale pe gaze de 430 MW a Romgaz de la Iernut, blocat după rezilierea de către Romgaz a contractului cu consorțiul de executanți Duro Felguera-Romelectro, precum și majorarea sumei plătite contractorilor față de valoarea rezultată din licitația câștigată de consorțiu în 2016, de 268 milioane euro plus TVA.
CITEȘTE ȘI Nicușor Dan anunță 100.000 de locuri de parcare în centrul Bucureștiului în următorii doi aniRomgaz anunța în octombrie anul trecut că lucrările de construcție la noua centrală de la Iernut, pentru care contractul cu executanții fusese reziliat în vară din cauza întârzierilor, sunt finalizate în proporție de cel mult 70%.
Potrivit informațiilor Profit.ro, Romgaz se află de ceva timp în discuții cu Duro Felguera și Romelectro încercând să încheie un nou contract de execuție pentru restul lucrărilor de la Iernut, dar nu exclude nici varianta de a nu reuși să se înțeleagă cu firmele și de a fi nevoită să găsească noi executanți. În orice caz, compania de stat românească speră să încheie un contract nou pentru finalizarea Iernut până la sfârșitul acestui an.
CITEȘTE ȘI VIDEO Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești a fost deschis circulațieiRomgaz are mai multe procese pe rol cu consorțiul. Duro Felguera și Romelectro au cerut în instanță companiei de stat românești anularea notificării inițiale de reziliere (din aprilie anul trecut) și a unor penalități de întârziere de 12 milioane lei, extinderea duratei de execuție a contractului și plata de costuri totale suplimentare de 37 milioane euro fără TVA (44 milioane euro în total), plus dobânzi. În plus, ca urmare a rezilierii contractului, Romgaz a executat garanțiile de bună execuție depuse de cele două companii contractoare la Trezorerie, în cuantum total de circa 115 milioane lei (aproape 80 milioane lei de la Duro Felguera și 34,7 milioane lei de la Romelectro), iar cele două firme au dat în judecată Romgaz și în această speță.