Candidatul la președinție Crin Antonescu, sprijinit de PSD, PNL și UDMR, și-a lansat astăzi programul electoral.
DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI VĂZUT AICI
Printre măsuri este și una care sugerează acordarea de atribuții de cercetare penală serviciilor de informații din România, după modelul american al FBI.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
″Voi sprijini acordarea de competențe sporite Poliției Române și Parchetelor, pentru intervenții rapide și coordonate, dar și serviciilor de informații după modelul FBI″, scrie în document, analizat de Profit.ro.

Federal Bureau of Investigation (FBI) din Statele Unite are atribuții atât de agenție de intelligence, cât și de organ de cercetare penală, putând opera inclusiv arestări.
Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații (SRI) stipulează că ″Organele Serviciului Român de Informații nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reținerii sau arestării preventive și nici dispune de spații proprii de arest″, dar și că, ″Prin excepție, organele Serviciului Român de Informații pot fi desemnate organe de cercetare penală speciale conform art. 55 alin. (5) și (6) din Codul de procedură penală pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, conform prevederilor art. 57 alin. (2) teza finală din Codul de procedură penală″.

În Codul de procedură penală, la art. 55 alin. (5) și (6), scrie că atribuțiile organelor de cercetare penală speciale sunt îndeplinite de ofițeri anume desemnați în condițiile legii, care au primit avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și că organele de cercetare penală ale poliției judiciare și organele de cercetare penală speciale își desfășoară activitatea de urmărire penală sub conducerea și supravegherea procurorului.
″Organele de cercetare penală speciale efectuează acte de urmărire penală numai în condițiile art. 55 alin. (5) și (6), corespunzător specializării structurii din care fac parte, în cazul săvârșirii infracțiunilor de către militari sau în cazul săvârșirii infracțiunilor de corupție și de serviciu prevăzute de Codul penal săvârșite de către personalul navigant al marinei civile, dacă fapta a pus sau a putut pune în pericol siguranța navei sau navigației ori a personalului″, se mai menționează în Cod.
De asemenea, Legea nr. 191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție și Pază (SPP) prevede că ″Serviciul de Protecție și Pază nu poate efectua cercetarea sau urmărirea penală, nu poate lua măsura reținerii sau arestării preventive și nu dispune de spații proprii de reținere sau de arest″.

Programul lui Crin Antonescu mai propune o ″Abordare strategică în lupta cu crima organizată și rețelele de influență economică: combaterea rețelelor de tip mafiot necesită colaborare între parchete, serviciile de informații și toate instituțiile statului cu atribuții în acest sens. În calitate de Președinte, voi impulsiona această colaborare interinstituțională pentru a restabili sentimentul de siguranță atât la nivel individual, cât și la nivelul întregii societăți″.
Alte promisiuni sunt ″Anticorupție cu transparență: corupția nu se combate pe stradă sau pe ecranele de televiziune, ci prin structuri instituționale clare și adecvate, prin eliminarea blocajelor procesuale, printr-un regim juridic distinct pentru cazurile de mare corupție″, precum și ″Accelerarea cauzelor de interes public și de mare corupție: voi solicita proceduri de urgență pentru cauze ce riscă să compromită încrederea socială. Justiția lentă este o formă de nedreptate″.