Proiectul de lege prin care se majorează vârsta de pensionare pentru magistrați, depus în Parlament. Se introduce o aliniere la nivelul tuturor pensiilor de serviciu

Politic   
Proiectul de lege prin care se majorează vârsta de pensionare pentru magistrați, depus în Parlament. Se introduce o aliniere la nivelul tuturor pensiilor de serviciu

Proiectul de lege asumat de coaliția de guvernare, prin care se majorează vârsta de pensionare pentru magistrați, a fost depus în Parlament.

Proiectul introduce o aliniere atât la nivelul tuturor pensiilor de serviciu prin introducerea ratei de înlocuire unice de 65% aceeași pentru toți beneficiarii de pensii de serviciu dar și accelerarea creșterii vârstelor de pensionare pentru aceste categorii de persoane. Astfel, se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026 judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Problemele din România, semnalate de Profit.ro, pentru tranzacția gigant prin care miliardarul Daniel Kretinsky, ″Sfinxul Ceh″, vrea să preia Royal Mail - rezolvate CITEȘTE ȘI FOTO Problemele din România, semnalate de Profit.ro, pentru tranzacția gigant prin care miliardarul Daniel Kretinsky, ″Sfinxul Ceh″, vrea să preia Royal Mail - rezolvate
Evenimente

Potrivit expunerii de motive la legea privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, în PNRR se prevede că pensiile de serviciu trebuie reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al cotributivității cât și al justiției sociale.

”În prezent, pensiile de serviciu pentru anumite categorii socio-profesionale, respectiv personalul din sistemul de justiție sunt calculate prin aplicarea unui procent de 80% asupra bazei de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ sunt necesare pentru alinierea tuturor pensiilor din perspectiva echității, principiu fundamental al reformei, așa cum este ea descrisă în PNRR”, spun inițiatorii, liderii partidelor din coaliția de guvernare și liderul grupului minorităților.

Astfel, se realizează o aliniere atât la nivelul tuturor pensiilor de serviciu prin introducerea ratei de înlocuire unice de 65% aceeași pentru toți beneficiarii de pensii de serviciu dar și accelerarea creșterii vârstelor de pensionare pentru aceste categorii de persoane.

”Se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026 judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani”, se arată în expunere.

Partidele vor să interzică intrarea în Parlament a anumitor persoane. Registru oficial cu cei interziși CITEȘTE ȘI Partidele vor să interzică intrarea în Parlament a anumitor persoane. Registru oficial cu cei interziși

Această vârstă de pensionare crește eșalonat conform Anexei nr. 3 la Legea nr. 303/2022.

”De asemenea, pentru personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea proiectul de lege are în vedere ajustarea procentului care stă la baza stabilirii cuantumului pensiilor de serviciu, de la 80% din baza de calcul cât este în prezent, la 65% determinând reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu și cel al pensiilor de asigurări sociale de stat”, arată inițiatorii.

Personalul Curții Constituționale, respectv,magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora, cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
pensii speciale