Premierul Marcel Ciolacu, aflat în SUA, a discutat și cu oficialii Google.
El a precizat că a propus gigantului american IT crearea în România a unui centru de date.
„Un data center în România. Cred ca suntem cei mai îndreptățiți să avem acest lucru. Microsoft cred că are aproape 5.000 de angajați în România, Google vreo 500. Cunoaștem cu toții ce înseamnă un data center pe teritoriul României? Extraordinar de mult!
Reprezentanții Google mi-au spus că România are o resursă umană uriașă în domeniul IT, specialiștii noștri fiind printre cei mai bine cotați pe plan mondial. Sunt convins că, folosind talentul lor și expertiza de top a Google, vom reuși să demarăm cele mai ambițioase proiecte în zona noilor tehnologii. Mai mult, vom da astfel un semnal clar și altor mari companii din IT care vor să se extindă în Europa de Est că aici, în România, găsesc oportunități excelente de dezvoltare a afacerilor.
Știu că politica Google este de a încuraja folosirea alimentării centrelor de date cu energie produsă din surse regenerabile și aici este o altă zonă unde ne întâlnim, pentru că și noi susținem utilizarea de energie curată, facem eforturi de decarbonizare și de a produce energie verde.
Guvernul și-a asumat operaționalizarea cloudului guvernamental și vom lucra împreună cu experții și cu companiile din industria tehnologiei pentru a reuși acest lucru. Voi încuraja și firmele și companiile private din România să opteze pentru aceste soluții de tip cloud, pentru că reprezintă un avantaj competitiv important într-o piață tot mai concurențială”, spune Ciolacu.
Google a anunțat atunci că vrea să creeze o “regiune Google Cloud”, iar directorul general, Sundar Pichai, a dezvăluit și un plan de investiții de 3 miliarde de dolari în extinderea centrelor de date din Europa într-un orizont de doi ani.
În România, Google Bucharest SRL, filiala Google în România, a fost inclusă în 2016 de Fisc pe lista companiilor din industria online investigate deoarece continua să raporteze un profit de sub 2 milioane lei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Este oficial - România nu intră în Schengen nici în acest anVeniturile Google în Romania sunt estimate însă în piață la 75-100 milioane de euro anual, în principal din publicitate.
Prim-ministrul este în a treia zi a vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, împreună cu o delegație guvernamentală din care fac parte ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Economiei, Radu Oprea.