Victor Ponta îi propune lui Klaus Iohannis ca Mircea Dușa, actualul ministru al Apărării, să preia funcția de premier interimar.
El a precizat că îi va înainta președintelui această propunere miercuri după-amiaza, când își va depune efectiv mandatul de prim-ministru.
Anterior, Ponta afirmase că, împreună cu miniștrii, își va îndeplini atribuțiile zilnice până la formarea noului Cabinet.
La ora 16.00, Guvernul Ponta se va reuni într-o ultimă ședință.
Guvernul demisionar, care va fi condus de Dușa, va asigura interimatul până în momentul învestiturii noului executiv, care va fi format după negocieri privind crearea unei noi (sau aceleiași, poate) coaliții guvernamentale.
Potrivit Constituției, în perioada de interimat, Guvernul Ponta nu poate adopta ordonațe de urgență sau alte acte normative importante și poate ”îndeplini numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului guvern”.
Președintele trebuie să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate (actuala situație), a partidelor reprezentate în Parlament. Apoi, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.
Dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură, președintele României poate, după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, să dizolve Parlamentul. În acest caz s-ar ajunge la alegeri anticipate.