Peste 40.000 de manifestanți au ajuns în fața sediului Guvernului, duminică seară, pentru a protesta față de proiectele Executivului vizând grațierea și modificarea codurilor penale, după un marș pe traseul Piața Universității - Piața Unirii - Calea Victoriei - Bulevardul Magheru - Piața Romană - Piața Victoriei. Demonstranții au cerut demisia Guvernului și au scandat "Cu ordonanța ne fură speranța", scrie News.ro. La această oră, manifestanții au părăsit Piața Victoriei.
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, duminică, și în orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Galați, Brașov, Arad și Iași pentru a protesta față de proiectele Guvernului privind grațierea și modificarea codurilor penale. La Cluj-Napoca și Timișoara, numărul protestatarilor a depășit 10.000. Proteste au avut loc duminică și în diaspora, la Bruxelles, Copenhaga, Paris, Chișinău, Bordeaux, Hamburg, Londra și Zurich.
Manifestațiile au loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiției să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind grațierea și modificarea legilor penale.
CITEȘTE ȘI Grindeanu: Grațierea e în programul de guvernare, la capitolul respect pentru cetățeanUPDATE Circa 40.000 de manifestanți se îndreaptă, la această oră, pe Bulevardul Magheru, spre Piața Romană, către sediul Guvernului, din Piața Victoriei. Ei scandează "Jos Guvernul", "Dragnea, nu uita, te așteaptă Laura", "Hoții","Iliescu lângă Vișinescu", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "La închisoare, nu la guvernare", "DNA să vină să vă ia", scrie News.ro.
Aproximativ 40.000 de manifestanți se îndreaptă spre sediul Guvernului, după un marș care a urmat traseul Piața Universității - Piața Unirii - sediul CNA - Ministerul Justiției - Calea Victoriei - sediul Avocatului Poporului, revenind apoi în Piața Universității.
Demonstranții au plecat de aici spre Piața Romană, către sediul Guvernului.
Protestul a început la ora 17.00, când s-au strâns câteva sute de oameni în Piața Universității. Numărul lor a crescut rapid la câteva mii. Bulevardul Magheru a fost ocupat, în ciuda apelului făcut de jandarmi la megafon pentru ca demonstranții să lase circulația liberă. Ulterior, manifestanții, au pornit în marș spre Piața Unirii, numărul lor crescând continuu. Ei au ajuns apoi la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), unde au scandat: "Ați mințit poporul cu televizorul".
Protestatarii nu au rămas prea mult în fața intrării în sediul CNA, păzită de opt jandarmi, și și-au continuat drumul spre Ministerul Justiției, unde au cerut demisia ministrului Florin Iordache.
Ulterior, manifestanții au plecat pe Calea Victoriei spre Universitate. În dreptul sediului Avocatului Poporului, mulțimea a strigat: "Ciorbea, demisia!".
CITEȘTE ȘI Google și-a rechemat angajații în SUA după interdicția de intrare impusă de administrația TrumpManifestanții au mai scandat: "România cere: Fără grațiere!", "România, trezește-te", "Justiție, nu corupție", "Ne-am săturat de ei, câinii să-i mănânce", "Atenție foarte mare, se fură din buzunare, avem hoți la guvernare!", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roșie".
Ei au poartă pancarte pe care scrie: "De la Casa Albă la Poarta Albă, "Dragnea distruge democrația", "Acasă e cald și bine/Dar eu strig și pentru tine".
Manifestanții ar urma traseul: sediul CNA - Ministerul Justiției - sediul Avocatului Poporului - Piața Victoriei, așa cum a fost anunțat pe Facebook.
CITEȘTE ȘI Cele 22 de taxe nefiscale încasate până acum de MAI care dispar de la 1 februarieProiectul OUG promovat de Ministerul Justiției prevede grațierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum și jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreținere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum și a celor cu boli incurabile în faze terminale.
Prevederile nu se aplică recidiviștilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei și nici celor care comit infracțiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.
Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la șapte la trei ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.
În ceea ce privește conflictul de interese, printre cei menționați ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcționarul public nu se vor mai regăsi și cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunțurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la data comiterii faptei reclamate.