Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, are un salariu net lunar de 40.430 lei și o indemnizație de membru al Consiliului de Administrație de 18.313 lei, iar viceguvernatorul Liviu Voinea este salarizat lunar cu 37.764 lei net, având și o indemnizație de membru al CA de 17.103 lei.
Guvernatorul BNR, care și-a anunțat anterior salariul, este plătit lunar cu 42.727 lei și are o indemnizație de membru al CA 18.476 lei.
În plus față de salariul lunar, este acordată însă și câte o indemnizație de vacanță în cuantum de 100% din salariul net lunar, o sumă din fondul de participare a salariaților la profit, fără a se depăși un salariu net lunar, și alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Veniturile medii lunare încasate de la BNR de către Mugur Isărescu ajung astfel la circa 16.000 de euro, potrivit purtătorului de cuvânt al insituției, Dan Suciu.
Salariile conducerii au crescut în ultimii 10 ani inferior ratei inflației, a precizat Suciu.
UPDATE ora 20.00 La rândul lor, reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI) au prezentat, joi seara, declarațiile de avere ale angajaților BNR, aferente anului 2016, care relevă veniturile realizate în anul fiscal anterior.
Pentru guvernatorul Mugur Isărescu, venitul total indicat și nedefalcat este de 1,144 milioane de lei, plus o indemnizație de 34.428 lei ca președinte de secție la Academia Română.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, explică diferența de sumă prin încasarea unei "indemnizații de pensionare" în cuantum lunar de 5.000 euro, Iăsrescu îndeplinind în 2014, după încetarea mandatului de guvernator, vârsta de pensionare. Ulterior însă Isărescu a primit, prin vot al Parlamentului, un nou mandat de guvernator, neieșind astfel efectiv la pensie, dar încasând indemnizația.
Toate declarațiile de avere și de interese ale lui Isărescu sunt prezentate AICI. Ultima sa declarație de avere poate fi citită AICI.
Bogdan Olteanu, care a demisionat recent din postul de viceguvernator al băncii, fiind acuzat de DNA pentru corupție, a declarat un venit anual de 812.045 lei. Ultima sa declarație de avere poate fi citită AICI.
Din profitul obținut de BNR, 2% merge către angajați, sub formă de participație la profit. Angajații mai pot primi și bonusuri de performanță, însă membrii Consiliului de Administrație nu beneficiază de astfel de bonusuri. Conducerea executivă poate primi însă o sumă echivalentă unui salariu lunar din profitul obținut de bancă.
CITEȘTE ȘI TABEL Guvernul își dezvăluie salariile. Cât câștigă "în mână" premierul, șeful de cabinet și consilieriiLa încetarea contractului de muncă, salariații BNR beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condițiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.
În cazul salariaților care au lucrat în bancă mai puțin de 6 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condițiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizația de pensionare este acordată, diferențiat, astfel:
5 ani – 10 salarii
4 ani – 8 salarii
3 ani – 6 salarii
În ceea ce îi privește pe membrii neexecutivi ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu), aceștia primesc o indemnizație netă lunară de membru al Consiliului de administrație, în valoare de 17.103 lei.
Aceștia pot beneficia și de alte venituri conform legii. Anul trecut, unii membri neexecutivi au primit încă o sumă echivalentă cu o indemnizație netă.
La rândul lor, un director din centrala BNR primește lunar între 7.821 lei și 31.062 lei, iar un șef serviciu din centrală încasează lunar între 5.261 lei și 14.667 lei.
CITEȘTE ȘI Politicienii promit noi creșteri de salarii la stat: Unu din patru angajați e plătit de buget și câștigă peste media din RomâniaSalariații băncii pot primi și un bonus de performanță anual, acordat în funcție de rezultatele obținute în urma evaluării performanței profesionale, între 25% și100% din salariul lunar.
BNR a ales să prezinte doar pragurile salariale pentru salariați ca un compromis între nevoia de transparența și cea de a se proteja de concurența din piață, a explicat purtătorul de cuvânt Dan Suciu.
Banca centrală a fost presată să publice veniturile conducerii, ținute până acum la secret, după ce economistul Lucian Isar a susținut că Isărescu încasează de la BNR 40.000 de euro pe lună.