Un guvern tehnocrat sau de uniune este varianta agreată de principalele partide la Cotroceni

Un guvern tehnocrat sau de uniune este varianta agreată de principalele partide la Cotroceni
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 5 nov 2015

Constituirea rapidă a unui guvern tehnocrat sau de uniune națională este principala formulă agreată și propusă, joi, președintelui Klaus Iohannis de către principalele partide parlamentare, ca variantă de guvernare până în toamna anului viitor, când vor fi organizate alegeri parlamentare în urma cărora să rezulte un guvern cu mandat pe patru ani.

Dacă, până în prezent, PSD avansa ipoteza că îi va propune președintelui un nou prim-ministru, delegația social-democraților a fost, joi, la Cotroceni mult mai rezervată, optând chiar pentru un guvern de uniune națională, format din reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare, sau un executiv de tehnocrați.

Urmărește-ne și pe Google News

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a propus vreun nume de premier, spunând că este important să fie stabilite în prealabil obiectivele viitorului Cabinet. Dragnea a arătat că PSD este deschis unui guvern de uniune națională sau tehnocrat, dar nu a exclus nici organizarea alegerilor anticipate. 

El a nuanțat însă ideea anticipatelor, spunând că aceasta ar fi cea mai proastă variantă, deoarece ar menține instabilitatea. Nu s-a referit și la șansele partidului său de a obține multe voturi în contextul manifestațiilor anti-sistem din țară.

Mai insistent pentru organizarea alegerilor anticipate a fost principalul partid de opoziție, PNL, mizând pe lipsa de popularitate a actualei puteri. Mai experimentat, seniorul PNL Mircea Ionescu Quintus a arătat că organizarea alegerilor anticipate impune ca absolut toți parlamentarii să renunțe la actualul mandat, lucru practic imposibil.

În aceste condiții, și liberalii ar miza pentru un guvern tehnocrat.

Nici UDMR nu ar refuza un guvern tehnocrat, pe care și l-ar dori instalat cât mai rapid, până la finele acestei luni.

UDMR așteaptă însă de la un astfel de guvern să modifice legislația astfel încât să fie organizate alegeri anticipate, deci înainte de termen.

Instalarea unui guvern de tehnocrați sau de uniune este văzută ca o variantă acceptabilă și de către grupul minorităților, gata să sprijine un astfel de proiect.

Grupul minorităților naționale susține formarea unui guvern tehnocrat sau de uniune națională până la alegeri, indiferent dacă acestea sunt anticipate sau la termen.

Victor Ponta și-a depus miercuri mandatul din funcția de prim-ministru și implicit pe cel al Guvernului, iar președintele Klaus Iohannis se consultă cu partidele parlamentare asupra viitoarei formule de guvernare.

Vineri vor veni la Cotroceni reprezentanții Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR) și cei ai Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), președintele Iohannis anunțând că vrea să aibă o discuție și cu reprezentanții manifestanților.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
cotroceni
partide
consultari