Simina Tănăsescu, care a avut o discuție cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu pe tema mandatului acestuia, a demisionat din funcția de consilier prezidențial. Președinția spune că nu a fost nicio presiune, dar că nu trebuie să existe niciun fel de suspiciune în rândul opiniei publice.
Elena Simina Tănăsescu fusese numită Consilier Prezidențial la data de 14 ianuarie 2015.
”În ultimele zile, în spațiul public au apărut speculații cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra unui judecător al Curții Constituționale, ca urmare a unei discuții purtate de doamna Elena-Simina Tănăsescu cu domnul Petre Lăzăroiu. Administrația Prezidențială reiterează că nu au existat niciun fel de presiuni și sunt complet neadevărate acuzațiile aduse în acest sens. Având însă în vedere că este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea Curții Constituționale, pentru a nu prejudicia instituția Președintelui României, doamna Elena-Simina Tănăsescu a înaintat astăzi, 20 iunie a.c., Președintelui Klaus Iohannis demisia din funcția de consilier prezidențial”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale, potrivit News.ro
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că nu există nicio presiune din partea Cotroceniului asupra judecătorului Petre Lăzăroiu, iar discuția dintre acesta și consilierul prezidențial Simina Tănăsescu a fost una teoretică, între doi specialiști, însă întreaga chestiune a fost denaturată din motive pur politice și nu știe de ce judecătorul Lăzăroiu a intrat în acest joc.
CITEȘTE ȘI Deputații au modificat Legea contenciosului administrativ: Execuția contractelor administrative va fi judecată de instanțe de drept comun. Curțile de apel vor judeca doar actele administrative de peste 3 milioane lei”Știu că a existat o discuție, știu că s-a dat un comunicat, care conține tot ce trebuia spus, fiindcă l-am citit înainte să fie dat dvs. A fost o discuție, dar am rămas foarte suprins cum unii au interpretat această discuție drept o presiune cică din partea Cotroceniului. nu există nicio presiune și eu nu fac nicio presiune asupra unui judecător. Ar fi fundamental eronat și știu ce a discutat doamna Tănăsescu, nici vorbă de o presiune”, a precizat președintele Iohannis.
El a menționat că i s-a părut normal ca Petre Lăzăroiu să știe de acea sesizare primită la Cotroceni.
”Doamna Tănăsescu mi-a spus că există o sesizare din partea unui ONG și dacă îi dau voie să spună și domnului Lăzăroiu că există această solicitare - este una publică, e înregistrată la noi. Mi s-a părut că este corect dacă persoana respectivă este vizată de o solicitare măcar să știe, fără ca această chestiune să fie interpretată drept presiune sau o inițiativă nepotrivită. Întreaga chestiune a fost denaturată din motive pur politice. Nu știu de ce judecătorul Lăzăroiu a intrat în acest joc”, a mai declarat șeful statului.
”A fost o discuție teoretică între doi specialiști, nu am decis absolut nimic în această chestiune și atunci când voi decide veți afla prin comunicat public de la mine”, a mai spus președintele.
Judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu a relatat duminică seară detalii legate de întâlnirea sa cu consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, susținând că i-a spus acesteia că el l-a votat pe președintele Klaus Iohannis, că nu a votat niciodată PSD, dar că nu se poate ca acesta să afirme că decizia CCR este luată în funcție de ceea ce afirmă coaliția de guvernare, precizând că menirea Curții este să apere Constituția. El a susținut că a discutat cu colegii săi, care i-au sugerat să iasă public și să vorbească despre această întâlnire, și că au luat în calcul să sesizeze chiar în acea zi Comisia de la Veneția, dar apoi au decis să amâne pentru luni.
Judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu a declarat încă de vineri că a avut o întâlnire cu consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că fundația VeDem Just îi cere președintelui să emită un decret de revocare a sa de la CCR.
Lăzăroiu spunea că mandatul său este perfect legal și că ”se vrea neapărat să se creeze o presiune”. Ulterior, judecătorul CCR a declarat pentru G4Media că Simina Tănăsescu nu i-a cerut să demisioneze și nici nu s-a simțit presat din partea acesteia.
Administrația prezidențială a precizat pentru DCNews că Simina Tănăsescu este în concediu și s-a întâlnit la Facultatea de Drept cu Petre Lăzăroiu, iar între cei doi a avut loc o discuție pur teoretică pe marginea solicitării asociației civice VeDem Just, o discuție tehnică, între doi profesioniști de drept constituțional, care nu a implicat în niciun fel instituția Președintelui României.
Elena Simina Tănăsescu este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București (1991) și a obținut titlul de doctor cu mențiunea « foarte bine cu felicitările juriului » la Facultatea de drept și științe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franța (1997).
Este profesor de drept constituțional și drept european în cadrul Universității din București și a fost profesor invitat la universități din Europa și America Latină. A participat în calitate de director, cercetător sau raportor național în numeroase proiecte cu finanțare națională sau internațională. A desfășurat activitate profesională sau de reprezentare a statului român în cadrul mai multor instituții europene (Delegația Comisiei Europene la București, Agenția pentru Drepturi Fundamentale, Grupul de experți independenți al Consiliului Europei) și a fost reprezentantul societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 2009–2011.