PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, a anunțat prim-vicepreședintele partidului Sorin Grindeanu, care a a afirmat că Guvernul actual este un dezastru pentru români și pentru firmele românești și și-a exprimat speranța ca, spre binele României, moțiunea să treacă.
Un vot favorabil cu cvorumul necesar va genera căderea Guvernului.
Prim-vicepreședintele PSD a mai declarat că probabil moțiunea va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Senatorii au votat ca talonul (mov) de pensie să intre în sfârșit în era digitală. Pensionarii îl vor putea primi online”Am depus moțiunea de cenzură”, a declarat Grindeanu, care a mulțumit partenerilor sociali, care au contribuit cu propuneri la textul documentului,
El a susținut că ”Guvernul actual este un dezastru pentru români și pentru firnele românești”, iar PNRR este un dezastru.
”Vedem doar reforme catastrofale pentru români. (...) Românii au sărăcit. Doar în mintea premierului Cîțu românii o duc mai bine”, a adăugat el.
Sorin Grindeanu și-a exprimat speranța ca, spre binele României, moțiunea să treacă.
CITEȘTE ȘI O nouă încercare: Desființarea Institutului Revoluției Române, avizată încă o dată de senatori. Soluția găsităEl a precizat că PSD contează și pe voturile AUR pentru moțiune.
Grindeanu a reiterat că Alexandru Rafila este propunerea PSD pentru postul de premier.
PROCEDURA PENTRU DEZBATEREA MOȚIUNII DE CENZURĂ
Conform articolului 113 din Constituție, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor.
Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii.
Conform aricolului 93 din Regulamentul activităților comune ale Senatului și Camerei Deputaților, moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
CITEȘTE ȘI România a creat peste 15.000 de noi milionari în dolari în pandemie Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.
Votul asupra moțiunii de cenzură este secret, cu bile, și se exercită în prezența a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor.
Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit articolului 114.