ULTIMA ORĂ FOTO Americanii pregătesc discret înființarea la București, într-un fost sediu PSD ultracentral, a unui birou al temutei agenții de forță care expulzează imigranți ilegali

Politic   
ULTIMA ORĂ FOTO Americanii pregătesc discret înființarea la București, într-un fost sediu PSD ultracentral, a unui birou al temutei agenții de forță care expulzează imigranți ilegali

Sursă foto: ICE

Statele Unite pregătesc discret înființarea în România, la București, a unui birou al diviziei de investigații a temutului Serviciu pentru Imigrări și Vamă (US Immigration and Customs Enforcement - ICE), parte a Departamentului de Securitate Internă (US Department of Homeland Security - DHS) al Administrației de la Washington, unde instituția americană de forță va coopera cu omologii săi români, conform datelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

ICE se numără printre foarte puținele agenții federale americane exceptate de la tăierile bugetare implementate de președintele Donald Trump prin intermediul DOGE al lui Elon Musk, iar mii de agenți DHS, care până de curând anchetau alte tipuri de criminalitate, au fost redistribuiți pentru a aplica legislația privind imigrația, în contextul unei represiuni masive inițiate de Casa Albă, care a promis deportarea a ″milioane de imigranți ilegali infractori″.

Urmărește-ne și pe Google News
H&M începe să închidă magazine CITEȘTE ȘI H&M începe să închidă magazine
Evenimente

Ambasada SUA la București a lansat demersuri pentru instalarea unui sistem de securitate, control al accesului, supraveghere video, detecție și prevenție a accesului neautorizat la clădirea din Capitală în care ar urma să funcționeze biroul de cooperare din România al ICE, potrivit unui document analizat de Profit.ro.

Clădirea este situată pe strada Maior Gheorghe Șonțu nr. 11, din Sectorul 1 al Bucureștiului, în apropierea parcului Herăstrău, strada fiind perpendiculară pe Bulevardul Mareșal Constantin Prezan dintre Aviatorilor și Arcul de Triumf. În clădirea de vizavi, la nr. 10-12, își au sediile ambasadele Chile și Peru.

Scandal la Primark - CEO-ul demisionează după o „eroare de judecată” cu o femeie CITEȘTE ȘI Scandal la Primark - CEO-ul demisionează după o „eroare de judecată” cu o femeie

Imobilul care ar urma să găzduiască biroul local de cooperare al ICE este proprietate a statului român, în administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), și a fost ocupat cu chirie, începând din 2013, de organizația Sectorului 1 București a Partidului Social Democrat (PSD), iar mai demult – de ambasada Marocului în România.

Cei de la PSD Sector 1 s-au mutat între timp cu sediul pe Bulevardul Magheru nr. 7, în clădirea în care funcționează și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) din cadrul Ministerului Muncii. Mutarea s-a făcut în cursul lunii iunie 2024, după alegerile locale, a precizat, pentru Profit.ro, conducerea organizației.

Imagini disponibile public prin intermediul Google Maps arată că, în august 2023, PSD Sector 1 era încă prezent în clădirea din strada Maior Gheorghe Șonțu nr. 11. 

ULTIMA ORĂ FOTO Americanii pregătesc discret înființarea la București, într-un fost sediu PSD ultracentral, a unui birou al temutei agenții de forță care expulzează imigranți ilegali
Foto Google Maps, august 2023

Foto Google Maps, august 2023

EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice afaceri germane investește în propriul spațiu în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai puternice afaceri germane investește în propriul spațiu în România

Contactate de Profit.ro pentru detalii și comentarii, nici Departamentul de Stat al SUA, nici ICE, nici ″instituția-mamă″ DHS și nici ambasada Statelor Unite la București nu au transmis vreun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Tot în 2023, în primăvară, Guvernul a aprobat un Memorandum privind negocierea de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) român, cu ICE de la Washington, a înfiiințării la București a unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere (Transnational Criminal Investigative Unit - TCIU) a Agenției de Investigații de Securitate Internă (Homeland Security Investigations - HSI) din cadrul ICE.

Ar fi a doua astfel de unitate a HSI din Europa, după cea din Spania.

Programul a fost înființat în 2011, iar în prezent există 16 TCIU, cu peste 600 de ofițeri din forțele de ordine locale, antrenați, verificați și plătiți cu bonusuri de americani, în țări din America de Nord, Centrală și de Sud, zona Caraibelor, Orientul Mijlociu și Asia.

Cea mai recent înființată este cea din Peru. Aceasta a fost pusă pe picioare inclusiv pentru combaterea activităților transfrontaliere ale grupului venezuelean de criminalitate organizată Tren de Aragua, nume aflat în atenția presei de peste Ocean și ca urmare a unei operațiuni recente de deportare extrem de controversate ordonată de administrația Trump.

Foto Profit.ro, martie 2025

Foto Profit.ro, martie 2025

EXCLUSIV Liderul Ucrainei la hrană de animale explică de ce ia în calcul România pentru o nouă fabrică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Liderul Ucrainei la hrană de animale explică de ce ia în calcul România pentru o nouă fabrică

″Scopul acesteia (TCIU - n.r.) îl constituie strângerea de probe, schimbul de informații și facilitarea urmăririi penale a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american. TCIU ar urma să faciliteze schimbul de informații și derularea investigațiilor bilaterale pentru infracțiuni care au legătură cu România, SUA și, din perspectivă regională, cu celelalte state pentru care este acreditat atașatul Departamentului de Securitate Internă al SUA, care își are reședința la București.

Obiectivul TCIU îl reprezintă destructurarea organizațiilor criminale, pe baza eforturilor comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor. Activitatea care se va derula în Centru va contribui foarte mult la consolidarea cooperării în domeniul combaterii traficului de droguri, traficului de persoane, fraude financiare, economice, precum și la intensificarea schimbului de date privind migrația ilegală a cetățenilor români la frontiera de Sud cu Mexicul, respectiv la Nord cu Canada.

Schimbul de informații, urmărirea penală a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american, va fi semnificativ facilitat datorită Centrului, iar investigațiile criminale se vor derula într-un ritm mai alert datorită faptului că, în același loc, se vor reuni experți din cadrul Poliției Române și Poliției de Frontieră, cât și ai autorităților americane de aplicare a legii, eforturile comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor fiind considerabil susținute.

Având în vedere parteneriatul strategic româno-american, stabilit pe termen lung și în continuă dezvoltare, precum și poziția geografică și geostrategică a României, crearea la București a unui astfel de centru reprezintă un avantaj. Acesta va fi un HUB în cadrul căruia va putea fi monitorizată întreaga regiune sud-est europeană, cu scopul de a diminua fenomenul infracțional care se manifestă în acest areal″, scrie în Memorandumul din 2023.

ULTIMA ORĂ Amazon a depus o ofertă de ultim moment pentru cumpărarea TikTok CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Amazon a depus o ofertă de ultim moment pentru cumpărarea TikTok

HSI, agenția de investigații a ICE, este activă în România de mai demult, funcționând în sediul Ambasadei SUA la București din Bulevardul Dr. Liviu Librescu. Agenția este prezentă în peste 50 de țări, cu aproape 500 de agenți speciali, analiști și personal-suport.

Pe 10 ianuarie anul acesta, în ziua anunțului oficial privind admiterea României de către SUA în programul Visa Waiver, Executivul de la București a inclus, într-un comunicat, pe lista măsurilor luate de România pentru îndeplinirea criteriilor de aderare, și demararea, în 2023, a negocierilor cu partea americană ″pentru crearea, la București, a unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere, care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți″.

Acolo figura și intrarea în vigoare, în august 2024, a Acordului de colaborare România-SUA privind utilizarea informațiilor privind călătorii, premergător implementării în România a variantei globale a controversatului sistem informatic american ATS, de scanare și evaluare automată a persoanelor care traversează frontierele de stat, în vederea stabilirii gradului de risc al acestora la adresa securității naționale, precum și în ceea ce privește terorismul și alte infracțiuni.

Opt polițiști din Capitală, reținuți de procurori pentru corupție CITEȘTE ȘI Opt polițiști din Capitală, reținuți de procurori pentru corupție

Ministerul de Interne, de la București, a transmis acum, pentru Profit.ro, că negocierile cu americanii au avut loc în perioada 13-14 martie 2024, însă ministerul a fost vag cu privire la rezultatele acestora și nu a răspuns la întrebarea precisă referitoare la stabilirea sediului TCIU pe strada Maior Gheorghe Șonțu nr. 11 sector 1 București.

Documentul la care se face referire (Memorandumul din 2023 – n.r.) a constituit obiectul rundei de negocieri desfășurate la București, în perioada 13-14 martie 2024. Ulterior, în cadrul discuțiilor cu partea americană, s-a convenit consolidarea cooperării în baza documentelor existente pentru intensificarea schimbului de date și informații pentru combaterea infracționalității transfrontaliere, inclusiv prin derularea de investigații în comun în cadrul unui format de lucru de tipul Unității de Investigații Criminale Transfrontaliere.

Scopul acestei structuri îl constituie strângerea de probe, schimbul de informații și facilitarea urmăririi penale a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în RO, cât și în cadrul sistemului penal american. Instituțiile române de aplicare a legii mențin un dialog constant cu instituțiile omoloage din SUA, pentru identificarea celor mai bune soluții pentru îmbunătățirea cooperării operative″, se arată în răspunsul MAI pentru Profit.ro.

ULTIMA ORĂ Conturile din România ale proprietarului uzinelor Artrom, oprite după invadarea Ucrainei, ar putea fi deblocate de ANAF CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Conturile din România ale proprietarului uzinelor Artrom, oprite după invadarea Ucrainei, ar putea fi deblocate de ANAF

Pe 25 martie 2025, DHS a anunțat că Guvernul Statelor Unite suspendă pe termen nelimitat includerea României în programul Visa Waiver, pentru a asigura ″respectarea cerințelor stricte de securitate″ impuse de program.

Până la 31 martie, autoritățile americane ar fi trebuit să implementeze Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), prin care românii să poată călători fără vize în Statele Unite.

În aceeași zi, Fox News a transmis, în emisiunea „America Reports”, că există un flux mare de imigranți ilegali români la granița de nord a SUA și că acest lucru s-ar datora și relaxării de către Canada a cerințelor privind vizele.

La începutul acestei săptămâni, guvernul american a anunțat o pauză în implementarea acestui program, în așteptarea unei revizuiri de securitate în conformitate cu prioritățile noii administrații. Sperăm ca acest lucru să fie rezolvat curând″, a declarat, pe 27 martie, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, la Adunarea Generală Anuală a AmCham.

viewscnt
Afla mai multe despre
relații românia sua
românia visa waiver
sua imigrație ilegală
sua expulzare imigranți
trump imigrație ilegală sua
us immigration and customs enforcement - ice
us department of homeland security - dhs
trump românia
sua tarife vamale ue
sua tarife vamale românia
vize sua pentru români
sediu psd