ULTIMA ORĂ DECIZIE Parlamentarii au votat eliminarea propriilor pensii speciale

ULTIMA ORĂ DECIZIE Parlamentarii au votat eliminarea propriilor pensii speciale
scris 17 feb 2021

Parlamentul a adoptat, prin vot în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, un proiect de lege care elimină pensiile speciale acordate parlamentarilor.

De la data intrării în vigoare a legii, în cazul în care nu este atacată la Curtea Constituțională și declarată neconstituțională, va înceta plata pensiilor speciale, adică a indemnizațiilor pentru limită de vârstă, acordate parlamentarilor. Principiul general valabil este însă că o lege se aplică pentru viitor, neputând avea un caracter retroactiv, astfel că eliminarea pensiilor speciale - dacă va rămâne așa - va funcționa începând cu viitorii parlamentari.

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aleșii au avut de ales între trei proiecte legislative depuse în acest scop, iar în cele din urmă comisia pentru statut a propus un raport favorabil la propunerea legislativă a PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Inițiativele PNL și USR-PLUS conțineau aceleași prevederi, dar membrii comisiei de statut au optat pentru varianta social-democrată.

Proiectul PSD prevedea un singur articol de anulare a articolelor din Statutul deputaților și al senatorilor privind pensiile speciale, dar actuala majoritate a adăugat amendamentul care stabilește încetarea de la plată a indemnizațiilor odată cu intrarea în vigoare a legii. 

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

În cele din urmă, plenul Parlamentului a adoptat abrogarea dispozițiilor legale privind acordarea pensiilor speciale parlamentarilor cu 357 voturi pentru, zero voturi împotrivă și zero abțineri, respectiv 30 de parlamentari nu au votat.

UDMR a fost singurul partid care nu a susținut proiectul și nu a votat, arătând în schimb că ar trebui eliminate toate pensiile speciale, adică și cele acordate altor categorii profesionale, iar dacă nu pot fi eliminate, atunci să fie impozitate toate cu 99%.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

În ciuda faptului că a fost votat proiectul PSD, liderii PNL și USR-PLUS i-au acuzat pe social-democrați, majoritari în fostul legislativ, că au blocat proiectele de eliminare a pensiilor speciale depuse de parlamentarii actualelor partide aflate la guvernare. 

Liderul PNL și șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a arătat că în timp ce pensiile speciale reprezintă privilegii impuse de clasa politică, oamenii obișnuiți, care muncesc și produc, ”sunt pedepsiți” să trăiască din pensia bazată pe contributivitate.

”Nu cu pensii din burtă, fabricate pe ultimele trei luni, cu sporuri inventate din pix pentru toată șefimea, în timp ce oamenii care produc ceva pentru România sunt pedepsiți să trăiască din pensii pe baza contributivității, iar alți șmecheri au reușit să vă convingă să votați pensii nesimțite”, a afirmat Orban.

Au existat însă parlamentari, nu doar de la UDMR, ci și liberalul Florin Roman, care au avertizat că proiectul votat ar putea avea probleme de constituționalitate.

DECIZIE Parlamentul a admis, în cele din urmă, desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Iliescu. PSD a încercat să-l salveze CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentul a admis, în cele din urmă, desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Iliescu. PSD a încercat să-l salveze

Anul trecut, tot plenul comun al Parlamentului a votat taxarea suplimentară a pensiilor speciale, inclusiv în cazul parlamentarilor, astfel încât toate pensiile speciale a căror bază de calcul, după deducerea impozitului pe venit, ar fi depășit 7.000 lei să fie taxate suplimentar cu 85%.

Magistrații și Avocatul Poporului s-au dus însă imediat la Curtea Constituțională a României (CCR) pentru a bloca impozitarea pensiilor speciale, iar la finele anului trecut judecătorii Curții, ei înșiși beneficiari ai pensiilor speciale, au decis că noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu este neconstituțional.

Pentru anul acesta, însă, Guvernul a decis că pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraților și celorlalte categorii beneficiare nu vor mai fi actualizate cu rata medie anuală a inflației, în timp ce acordarea pensiilor pentru aleșii locali va fi suspendată până la data de 1 ianuarie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii speciale
eliminare
parlament
vot
proiect
lege