Comisia Europeană a propus duminică Consiliului măsuri de protecție bugetară în temeiul regulamentului privind condiționalitatea. Aceste măsuri au ca scop asigurarea protecției bugetului UE și a intereselor financiare ale UE împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria, se arată într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.
Principala măsură propusă este suspendarea a 65% din fondurile UE destinate Ungariei pentru trei programe operaționale, suma în cauză ridicându-se la 7,5 miliarde euro, echivalentă cu 5% din PIB-ul estimat al țării pe 2022.
„Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget și administrație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În replică, ministrul Dezvoltării de la Budapesta, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu Uniunea Europeană, a declarat că speră că măsurile Ungariei vor fi suficiente pentru a convinge Comisia UE că vor fi implementate suficiente garanții pentru a proteja fondurile UE.
Potrivit Executivului european, pasul făcut se bazează pe un dialog intens între Comisie și autoritățile maghiare în ultimele luni, care a dus la propunerea de către Ungaria a unei serii de măsuri de remediere pentru a răspunde preocupărilor identificate de Comisie atunci când procesul a fost lansat în mod oficial la 27 aprilie anul curent.
Aceasta urmează scrisorii pe care Comisia a trimis-o Ungariei, în care a prezentat măsurile pe care intenționa să le propună Consiliului, și măsurilor de remediere prezentate de Ungaria în scrisoarea din 22 august, completate de clarificări suplimentare într-o scrisoare din 13 septembrie.
CITEȘTE ȘI Cheltuielile pentru publicitate din industria auto americană au scăzut cu 4% în primele șapte luni ale acestui an, din cauza deficitului de stocuriComisia a evaluat în mod amănunțit răspunsul Ungariei, analizând în special dacă măsurile de remediere abordează în mod adecvat constatările inițiale ale Comisiei. Pentru ca măsurile să fie considerate adecvate, acestea ar trebui să pună capăt încălcărilor principiilor statului de drept și/sau riscurilor pe care le creează pentru bugetul UE și pentru interesele financiare ale Uniunii.
Concluzia Comisiei este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă acestea sunt detaliate corect în legile și normele relevante și dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător.
În așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, Comisia consideră că, în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget. Acest lucru explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care iau în considerare, de asemenea, măsurile de remediere prezentate de Ungaria.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Meta, compania-mamă a Facebook, au scăzut cu 14% în ultima săptămână, aproape de un minim atins în timpul pandemieiÎn această etapă, Comisia propune următoarele măsuri:
- O suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune.
- O interdicție de a încheia angajamente juridice cu trusturile de interes public pentru programele puse în aplicare în gestiune directă și indirectă.
Consiliul are acum la dispoziție o lună pentru a decide dacă adoptă aceste măsuri, cu majoritate calificată. Această perioadă ar putea fi prelungită cu cel mult încă două luni în circumstanțe excepționale.
Între timp, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale. Ungaria s-a angajat să informeze pe deplin Comisia cu privire la îndeplinirea principalelor etape de punere în aplicare până la 19 noiembrie.