Mini-reactoare nucleare americane: AIEA a evaluat procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești

Mini-reactoare nucleare americane: AIEA a evaluat procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești
scris 17 sep 2022

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a efectuat, la finele lunii august, la solicitarea Nuclearelectrica, o misiune SEED (Site and External Events Design) în România pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru o centrală cu reactoare modulare mici, de la Doicești, județul Dâmbovița.

"Cu scopul de a avea un proiect SMR foarte sigur și robust în România, SN Nuclearelectrica SA a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) misiunea SEED o evaluare obiectivă, independentă și de specialitate a procesului de selecție a amplasamentului pentru SMR, la Doicești, România. Misiunea SEED a AIEA, care a avut loc la finalul lunii august și a durat trei zile, a evaluat modul în care România a desfășurat procesul de selecție a amplasamentului pentru SMR în raport cu standardele de securitate nucleară ale AIEA, inclusiv impactul potențial al unor evenimente externe asupra unui amplasament, cum ar fi tsunami, cutremure și inundații etc. Echipa misiunii a fost formată din trei experți din Germania, Turcia și Regatul Unit", se menționează într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Românii – prudenți la achiziția titlurilor de stat. Participarea în programul Fidelis este la doar jumătate față de exercițiul din primăvară CITEȘTE ȘI Românii – prudenți la achiziția titlurilor de stat. Participarea în programul Fidelis este la doar jumătate față de exercițiul din primăvară
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Misiunile SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape de dezvoltare a unui program nuclear, inclusiv în ceea ce privește revizuirea selecției amplasamentului, evaluarea amplasamentului și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potențiale riscuri externe și interne specifice amplasamentului.

"Am invitat AIEA pentru a realiza misiunea SEED fiind o prioritate pentru noi să construim în România un proiect SMR de ultimă generație, în deplină conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate, așa cum am făcut-o în cei 25 de ani în care am operat centrala nucleară de la Cernavodă. Cu sprijinul continuu al AIEA, experiența noastră în amplasarea și construirea primului SMR poate fi folosită de alte țări care intenționează să construiască SMR-uri. SNN este pregătită să împărtășească experiența noastră în ceea ce privește aspectele strategice și tehnice ale proiectelor de implementare a reactoarelor modulare mici", a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

UniCredit împrumută 50 milioane euro de la BERD pentru finanțarea companiilor românești afectate de războiul din Ucraina CITEȘTE ȘI UniCredit împrumută 50 milioane euro de la BERD pentru finanțarea companiilor românești afectate de războiul din Ucraina

Potrivit lui Paolo Contri, șeful echipei de analiză și șeful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleară și Siguranță Nucleară al AIEA, această analiză cuprinzătoare va oferi asigurări publicului român și nu numai în ceea ce privește selecția amplasamentului SMR.

"Recomandările formulate vor ajuta România să se pregătească pentru construcția SMR, asigurându-se că potențialele probleme asociate cu securitatea amplasamentului sunt luate în considerare cu atenție la începutul procesului și că sunt disponibile amplasamente alternative în cazul în care amplasamentul selectat nu îndeplinește cerințele pe baza caracterizării detaliate a amplasamentului. Este important ca potențialele riscuri externe să fie identificate din timp pentru a permite luarea în considerare și evaluarea adecvată a măsurilor de protecție care pot fi necesare", a spus Contri.

Producția de miere a României a scăzut la jumătate în acest an CITEȘTE ȘI Producția de miere a României a scăzut la jumătate în acest an

Echipa AIEA a apreciat efortul depus de SNN pentru a desfășura în România un proces de selecție a amplasamentului obiectiv, fezabil și orientat spre securitate. Procesul de selecție a amplasamentului este documentat într-un raport preliminar al SNN, care va fi urmat de studiul FEED (Studiu preliminar de inginerie și proiectare), cu o cantitate limitată de muncă suplimentară necesară pentru analiza de sensibilitate și colectarea de date de confirmare, așa cum se sugerează în raportul misiunii SEED, împreună cu recomandări detaliate privind minimizarea riscurilor proiectului.

Echipa a furnizat unele recomandări pentru a sprijini optimizarea procesului de selecție a amplasamentului, care sunt deja puse în aplicare de SNN. În special, echipa AIEA a recomandat următoarele: toate datele să fie colectate într-un raport sumar de selecție a amplasamentului, în conformitate cu recomandările emise în Ghidul de securitate SSG-35 al AIEA, pentru a oferi un sprijin trasabil pentru deciziile ulterioare și pentru fazele de evaluare a amplasamentului; să se aplice o abordare graduală adecvată pentru tehnologia specifică selectată pentru SMR care urmează să fie implementată pentru a îndeplini obiectivele generale de securitate, fiind furnizate orientări privind abordarea de clasificare a AIEA; să se pună în aplicare o eventuală etapă suplimentară de colectare de date pentru procesul de selecție - prin investigații și monitorizări suplimentare limitate - pentru amplasamentele preferate, ca soluții de rezervă, axate pe criteriile de selecție cele mai diferențiatorii.

Grupul Renault a anunțat oficial desființarea rețelei de dealeri Dacia și Renault din Germania CITEȘTE ȘI Grupul Renault a anunțat oficial desființarea rețelei de dealeri Dacia și Renault din Germania

"România a informat AIEA că în perioada următoare vor fi efectuate evaluări aprofundate suplimentare ale sitului de la Doicești și că abordează în mod activ recomandările misiunii SEED a AIEA pentru a sprijini această activitate", se mai arată în comunicat.

În baza Acordului NuScale-Nuclearelectrica pentru implementarea tehnologiei NuScale SMR în România până la sfârșitul acestui deceniu și a grantului de 1,2 milioane de dolari acordat de USTDA, Nuclearelectrica a realizat evaluarea potențialelor amplasamente și a selectat Doicești, Dâmbovița, ca amplasament preferat. În perioada următoare vor fi efectuate evaluări aprofundate suplimentare ale amplasamentului, care vor fi susținute de recomandările misiunii SEED a AIEA. În iunie 2022, Nuclearelectrica a primit un grant în valoare de 14 milioane USD de la Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) pentru a pregăti un studiu preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modular de mici dimensiuni la Doicești.

Societatea Națională "Nuclearelectrica" S.A. este compania națională producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

FOTO De la Buckingham până în Transilvania, noile și vechile reședințe ale lui Charles al III-lea CITEȘTE ȘI FOTO De la Buckingham până în Transilvania, noile și vechile reședințe ale lui Charles al III-lea

Sucursala CNE Cernavodă exploatează Unitățile 1 și 2 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, iar Sucursala FCN Pitești este fabrica de combustibil nuclear.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% energie nucleară în totalul producției de energie, la nivel național. De asemenea, energia nucleară are un rol esențial în atingerea țintelor de decarbonizare și asigurarea tranziției energetice către o economie fără emisii de carbon, contribuind în prezent cu 33% în totalul producției de energie fără emisii de CO2, iar după realizarea proiectelor de investiții strategice, această contribuție va crește la 66% la nivelul anilor 2030.

La nivelul anilor 2030, energia nucleară va asigura aproximativ 35% din necesarul de consum prin operarea a 4 unități nucleare CANDU, va evita eliberarea a 20.000.000 milioane tone de CO2/anual, va crea indirect aproximativ 19.000 de locuri de muncă în lanțul de aprovizionare intern, va contribui la dezvoltarea educației și cercetării în domeniul nuclear și în domeniile conexe. Prin proiectele sale de investiții, Retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, Instalația de Detritiere, producția de Cobalt 60, în valoare de aproximativ 9 miliarde euro, SNN devine un pilon al decarbonizării simultan cu generarea unui efect multiplu de dezvoltare micro- și macro-economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuclearelectrica nuscale
fosta termocentrala doicesti