UE vrea să extindă regulile de securitate și confidențialitate la servicii web precum Skype și WhatsApp

UE vrea să extindă regulile de securitate și confidențialitate la servicii web precum Skype și WhatsApp
scris 16 aug 2016

Uniunea Europeană intenționează să extindă reglementările referitoare la securitatea și confidențialitatea comunicațiilor la servicii web precum Skype, deținut de Microsoft, și WhatsApp, oferit de Facebook, ceea ce ar putea limita modul în care companiile se folosesc de criptare, transmite Reuters.

Aceste reglementări sunt aplicate în prezent furnizorilor de servicii de telecomunicații cum sunt Vodafone și Orange.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Reuters, instituția vrea să extindă o parte din aceste reguli la companiile web care oferă servicii de voce și mesagerie prin intermediul Internetului, arată news.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Operatorii de telecomunicații se plâng de mult timp că grupuri ca Alphabet, compania mamă a Google, Microsoft și Facebook sunt supuse unor reglementări mai relaxate, chiar dacă oferă servicii similare, cerând aplicarea unor prevederi similare.

Guvernul se opune ideii ca datele persoanelor fizice care dețin domenii web să fie publice: Încalcă normele UE! CITEȘTE ȘI Guvernul se opune ideii ca datele persoanelor fizice care dețin domenii web să fie publice: Încalcă normele UE!

Totodată, operatorii susțin că Google și Facebook pot câștiga bani din folosirea datelor utilizatorilor.

”Spre deosebire de companiile de telecomunicații, companiile de Internet sunt jucători globali cărora li se permite să exploateze comercial datele referitoare la trafic și localizare pe care le colectează”, se arată într-un răspuns al Orange la consultarea publică lansată de UE referitoare la propunerile de reformă.

Potrivit ”ePrivacy Directive", operatorii de telecomunicații trebuie să protejeze comunicațiile utilizatorilor și să asigure securitatea rețelelor, nefiind permisă stocarea datelor privind traficul și locul unde se află clienții.

Reglementările UE permit guvernelor naționale să restricționeze dreptul la confidențialitate, din motive de securitate națională și de aplicare a legii.

Multe companii de tehnologie, cum sunt Google și Facebook, criptează serviciile de mesagerie și email. Acestea suțin că nu este nevoie ca reglementările din telecomunicații să fie extinse la serviciile web și că UE nu ar trebui să le impună cum să protejeze comunicațiile utilizatorilor.

Guvernul cheamă specialiști IT să facă o pauză în sectorul privat și să intre în administrație, cu 2.000 euro pe 6 luni CITEȘTE ȘI Guvernul cheamă specialiști IT să facă o pauză în sectorul privat și să intre în administrație, cu 2.000 euro pe 6 luni

Facebook, care criptează total WhatsApp, a afirmat în răspunsul către Comisia Europeană că extinderea reglementărilor la serviciile de mesagerie online ar însemna că nu va putea să garanteze securitatea și confidențialitatea comunicațiilor prin criptare, ”pentru că guvernele vor avrea opțiunea  de a restricționa dreptul la confidențialitate, din motive de securitate națională”.

”Astfel, orice extindere a ePrivacy Directive nu trebuie să aibă drept consecință nedorită subminarea confidențialității pe care vrea să o protejeze”, a a explicat Facebook.

Companiile de tehnologie au intrat în contradicție cu guvernele și poliția, în privința utilizării criptării, considerată de către susținătorii ei ca vitală pentru protejarea confidențialității utilizatorilor privați și companiilor.

În documentul UE se arată că obligațiile companiilor de Internet în domeniul confidențialității urmează să fie definite.

Executivul UE va propune o reformă a reglementărilor legate de confidențialitatea datelor pe Internet spre sfârșitul acestui an, iar o reformă mai amplă a reglementărilor în comunicații în septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
web
comunicatii